HUMANI BAJKER U BELOM MANTILU: Predrag Cvetković, ugledni kardiolog iz Niša, bori se za bolji život drugih i van bolnice

J. ĆOSIN

13. 02. 2024. u 11:00

SA medicinskom torbom na ramenu i dušom otvorenog srca, doktor Predrag Cvetković iz Niša i leči i vozi stazama humanosti sa svojim Moto-klubom "Liga džentlmena".

ХУМАНИ БАЈКЕР У БЕЛОМ МАНТИЛУ: Предраг Цветковић, угледни кардиолог из Ниша, бори се за бољи живот других и ван болнице

Foto J. Ćosin

Ovaj ugledni kardiolog, specijalista interventne kardiologije i šef odeljenja za elektrostimulaciju srca niškog Kliničkog centra, nije samo lekar koji danonoćno spasava živote već i čovek čiji angažman u humanitarnom radu preko bajkerskog kluba ispisuje lekcije o nesebičnoj ljubavi prema čoveku.

Humanost dokazuje i svakodnevno u operacionoj sali. On i njegov tim predvođen direktorom Klinike za kardiologiju prof. dr Tomislavom Kostićem, medicinskim sestrama i rendgen tehničarima ugradili su prošle godine rekordni broj pejsmejkera, čak 870, kao i 12 tzv. mikro, bez klasičnog operativnog reza, što ih svrstava u veliki regionalni centar, jedan od najvećih u regionu i u Evropi.

"VEČERNjE NOVOSTI" UVEK NA STOLU

U NAŠOJ kući se "Novosti" kupuju svakog jutra. Imamo i aplikaciju vašeg lista, ali preko papira je uvek bila i ostala bolja konekcija. Štampa je uvek bolji izvor informacija nego što su danas savremene aplikacije i mreže. To sam naučio od oca Aleksandra, koji i dan-danas prvu kafu pije uz "Novosti". Čita ih decenijama. Dugo je bio načelnik Nišavskog okruga, a zatim je otišao u diplomatiju gde je ostao sve do penzije. "Večernje novosti" uvek su nekako bile na njegovom stolu - kaže nam dr Cvetković.

Tu se njegova potreba da pomaže ljudima ne završava, pa kada na kraju smene skine beli mantil, dr Cvektović obuče bajkersko odelo i ...

- Kad god želim da pobegnem od svega, da budem sam sa sobom i da razbistrim misli, sedam na motor. To je jedan od načina da se približim prirodi, da dišem punim plućima.

Godinama bajkeri MK "Liga džentlmena" nose poklone porodicama sa više dece, Foto Privatna arhiva

Tu su i akcije bajkerskog kluba u kojima zaista uživam i rado se odazivam. Pre svega sam čovek koji želi da pomaže. U tom pravcu sam se i školovao: završio sam medicinu, specijalizirao kardiologiju i usavršavam se i dalje. Prepoznao sam neke lepe stvari kod bajkera: osim što gaje veliku ljubav i strast prema motorima, rade i humanitarne akcije - priča nam dr Cvetković.

Kaže da je važno to što "Džentlmene" čine ozbiljni ljudi, predani poslu i porodici, a udružili su se oko zajedničkih ideja i postulata.

- Svi u tom klubu smo dokazani u svom poslu. Ima još lekara, inženjera, privatnika, direktora... Svoje poslove rade korektno i dobro. A posle stresnog dana na poslu, druženje i vožnja dođu kao odmor od svega. Moj posao je iscrpljujući i iziskuje da budem 100 odsto u njemu, da ne smem da napravim ni najmanju grešku, jer to nekog može mnogo da košta. Tako da "gorim" dok radim, a kada skinem beli mantil i obučem crni prsluk sa obeležjima našeg kluba, dobijem vetar u leđa da ne razmišljam o poslu nego da energiju prirode akumuliram kako bih već sutradan nastavio nesmetano da radim. Veza sa prirodom je nešto što čoveka resetuje. I samo druženje sa tim ljudima i ta pozitivna energija imaju oporavljajući efekat - otkriva nam.

I "Džentlmeni", poput drugih klubova, imaju ciljeve, kodeks ponašanja i oblačenja, i osnovne postulate: motociklizam i humanitarne organizacije. Već nekoliko godina prikupljaju pomoć za one kojima je potrebna, usrećuju decu obučeni u Deda Mraza na motoru, a pre mesec dana pridružili su se dvojici dečaka koji su prodavali čaj da sakupe novac za bolesnu devojčicu.

- U tom trenutku sprovodili smo akciju "Deda Mraz na motoru". Imali smo mnogo paketića i odlučili da dečacima pomognemo tako što ćemo da im obezbedimo prostor i uslove da rade. Danima pre toga organizovali smo posete višečlanim socijalno ugroženim porodicama - objašnjava dr Cvetković.

Sa dečacima koji su sakupljali pomoć za malu Nađu, Foto Privatna arhiva

POBEDILI 26 OTKUCAJA SRCA

DOKTOR Cvetković je, poput svojih kolega, u vreme kovida 19 tri meseca proveo u skafanderu, lečeći obolele koji su vojevali bitku za život. Najviše je ponosan što je njegov tim zaslužan za spasavanje mlade žene iz Pirota, majke četvoro dece, koja je dobila jaku infekciju što je dovelo do sprovodnog sistema srca i broja otkucaja koji su spali na svega 26. Bez razmišljanja su, kako su tada pisale "Novosti", ušli u salu i impla-ntacijom veštačkog vodiča srca spasli ženi život.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)