NEPRIMETNA INSTALACIJA ROBERTA HAMERŠTILA: Delo slavnog austrijskog slikara deset godina stoji na trgu u Vršcu (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

29. 01. 2024. u 20:20

NA Gradskom trgu u Vršcu, u žbunju odmah iza velikog mermernog krsta, nalazi se pomalo skrajnut spomenik, koji ima veliku umetničku vrednost, ali je za Vrščane i turiste nekako neprimetan.

НЕПРИМЕТНА ИНСТАЛАЦИЈА РОБЕРТА ХАМЕРШТИЛА: Дело славног аустријског сликара десет година стоји на тргу у Вршцу (ФОТО)

Foto: J.J.Baljak

Reč je o instalaciji „Vojvođanske majke“, koju je napravio svetski priznati slikar Robert Hamerštil (1933-2020) iz Austrije, inače rodom iz Vršca. Bio je to njegov prvi izlet u taj vid umetnosti.

Instalacija je nastala u okviru tradicionalne vršačke likovne kolonije „Tragom Paje Jovanović“, pre više od deset godina. Odlučio je da je pokloni rodnom gradu, budući da su mu kao inspiracija za njeno stvaranje bile žene i majke iz tog kraja.

Foto: J.J.Baljak

Robert Hamerštil na otkrivanju spomenika 2014. godine

Svečano otkrivanje bilo je upriličeno 2014. godine. Prisustvovao je i sam Hamerštil, čije se slike, inače, nalaze u umetničkim galerijama širom sveta.

Sličnu instalciju kasnije je poklonio i vršačkom selu Gudurica, u kom je živeo do Drugog svetskog rata. Rodna kuća njegove majke pretvorena je u Hamerštilov muzej, u kom se čuva nekoliko njegovim dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024