KAKO JE VAMPIR „OPSEDAO“ KRUŠEVAC? „Ugrožavao“ je kuće pored groblja, ljude gađao kamenicama

S.BABOVIĆ

23. 12. 2023. u 17:05

PRAVU senzaciju izazvala je prijava u Kruševcu 1936.godine da nepoznato lice „teroriše“ pošten svet, koji živi u kućama pored Starog groblja.

КАКО ЈЕ ВАМПИР „ОПСЕДАО“ КРУШЕВАЦ? „Угрожавао“ је куће поред гробља, људе гађао каменицама

Foto S. Babović

Uz malo mašte, praznoverja i dokolice, NN lice postalo je vampir u vrlo kratkom roku.

Ko bi, uostalom, dirao kuće pored groba, ukoliko ne neko ko živi u njemu?

Tek, panika nastala u Pećkoj ulici, koja još uvek nosi isto ime prešla je i na obližnju, Balšićevu ulicu, a ubrzo i do štampe.

Novinari su živo izveštavali o vampirima u Kruševcu, ograđujući se povremeno u identifikaciji drznika, koji je kamenicama bombardovao i i stanare i stanove.

- I dok se jedna grupa građana stara da pronađe i pomoću policije uhvati nepoznatog napadača, dotle druga doziva vračare da gase ugljevlje i upotrebljavaju "mađije", kojima bi primorali vampira da ih ostavi na miru - stoji u izveštaju lista „Pravda“ iz 1936.godine, do koga je došao hroničar Miloš D.Stojadinović iz Kruševca.

Bivši činovnik beogradske pošte, izvesni Ognjan Mihailović, bio je jedan od oštećenih. Njegov dom bio je puna dva sata gađan kamenicama. Kada su se napadiprešli i na druge kuće, a oštećenja na fasadama i prozorima bila sve očitija, uvedena su i dežurstava policije. „Vampir“ je počeo da miruje.

- Prvih dana su žene počele da se krste i pričaju kako se i vampiri boje žandarma, kada je odjednom počelo staro bombardovanje – navodi se u novom izveštaju o kruševačkom „vampiru“. - Opet se u ovom kraju sa strahom očekuje veće bombardovanje, opet pršte crepovi i prozori. Uzaludne su potere, koje su svakodnevne i racije, koje uveče pune apsanu. Vampir ostaje nevidiljiv!

Frustracija zbog navodnih demona potrajala je još neko vreme, sve dok nije uhapšen građanin pod imenom Oda iz Novog Pazara. Istragom se došlo do saznanja da je Oda gađao Mihailovićevu kuću kamenicama, a potom od vlasnika tražio 500 dinara, „da bi vračanjem pronašao nepoznato lice“ koje gađa kuće.

Kažnjen je ekspresno sa četiri dana zatvora, posle čega je proteran iz Kruševca.

Tako je završena formalna saga o vampiru, koji u jednom drugom gradu, vrlo blizu Kruševca ima značajno dužu tradiciju.

U selu Medveđa kod Trstenika, "vampiri" su se „pojavili“ još u prvoj polovini 18.veka, kada su austrijski lekari obavili obdukciju 17 tela meštana, preminulih od nepoznate zaraze. Više o tome, pročitajte ovde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu