IME POKOJNIKA OSTAJE TAJNA: Spomenik nađen pre godinu i po dana u Trsteniku, i dalje je misterija za istoričare

Sofija Babović

18. 12. 2023. u 07:00

POREKLO nadgrobnog spomenika, koji je nađen kod fabrike "Amfenol" u Trsteniku pre gotovo godinu i po dana, još nije poznato.

ИМЕ ПОКОЈНИКА ОСТАЈЕ ТАЈНА: Споменик нађен пре годину и по дана у Трстенику, и даље је мистерија за историчаре

Muzejska zbirka Trstenik, Foto S. Babović

Istraživanje istoričara zasada je utvrdilo da je obeležje posvećeno nepoznatoj osobi, koja je preminula u proleće 1869.godine, ali nije otkriven njen identitet, kao ni način na koji je dospela pored magistralnog puta Kruševac-Kraljevo.

Pojavila su se i najnovija mišljenja antropologa, koja se odnose na moguće mesto izrade obeležja.

- U matičnim knjigama nismo našli ime koje bi se "poklopilo" sa natpisom na nadgrobniku - navodi za "Novosti" istoričarka Jelena Vukčević.

- Ne isključujemo mogućnost i da je reč o putniku namerniku, a ne Trsteničaninu. Zasada znamo da je obeležje izrađeno od kamena "peščara" i da je na njemu uklesano 19 redova teksta. Prvih nekoliko redova, gde je obično ispisano ime pokojnika, skoro je nevidljivo.

Stari Trstenik, Foto Biblioteka Jefimija

U žižu interesovanja neobični spomenik dospeo je kada su radnici krenuli da grade novo autobusko stajalište kod fabrike na ulazu u Trstenik. Obeležje je stajalo skoro na putu neimarima, pa je odlučeno da se spomenik sačuva.

Radnici JKP "Komstan" su transportovali spomenik do sedišta Muzejske zbirke Narodnog univerziteta. Posle čišćenja shvatilo se da je posvećen muškoj osobi iz "varoši trsteničke", a jasnije se video i datum upokojenja. Sve drugo ostalo je pod znakom pitanja.

- Problem u razumevanju sadržaja natpisa nastao je usled oštećenja teksta - iznosi sagovornica "Novosti", koja ne odustaje od potrage i u stalnoj je konsultaciji sa stručnjacima drugih profila, poput antropologa.

Najnovije informacije su da je spomenik najverovatnije nastao kao produkt dragačevske klesarske radionice. To je mišljenje antropologa Dejana Radosavljevića, na osnovu morfoloških karakteristika slova i samog izgleda obeležja.

Interesantna je i lokacija na kojoj je spomenik bio postavljen: između pruge i magistrale.

Još je neverovatnije da je preživeo izgradnju i železničke i putne infrastrukture, kao i sve ratove u prvoj polovini 20. veka.

Stari nadgrobni spomenici su u poslednjih pet godina nalaženi su u atarima sela kod Trstenika. Tako je spomenik od studeničkog mermera otkriven prilikom raščišćavanja lokalnog groblja u Starom Trsteniku. Bio je u bliku krsta, bez teksta, ali sa urezanim krstovima, tri rozete, tragom sličnim oreolu, kao i sa urezima, koji podsećaju na stilizovano lice.

Dva slična spomenika su nađena i na grobljima u selima Okruglica i Milutovac.

Zahvaljujući pokojnom kolekcionaru Dobrici Steviću, svojevremeno su se sačuvali "turski nišani", koji su se nalazili na nekadašnjem turskom groblju u centru Trstenika.

Obeležje izrađeno od kamena "peščara", Foto S. Babović

Izazov za istraživače

NADGROBNI spomenik ili spomen-obeležje nađeno na magistralnom putu konzervirano je i arhivirano u dvorištu zgrade, gde je sedište Muzejske zbirke. Svi zainteresovani, koji bi da pokušaju da odgonetnu kome je posvećen mogu to i da učine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije