„LEPINJA SA SVE“ PROGLAŠENA ZA NAJBOLJI DORUČAK NA SVETU: Sve što treba da znate o užičkom specijalitetu

Никола Јанковић
Nikola Janković

14. 12. 2023. u 16:47

Lepinja sa sve, užički specijalitet, proglašena je za najblji doručak na svetu po oceni sajta „Tejst Atlas“.

„ЛЕПИЊА СА СВЕ“ ПРОГЛАШЕНА ЗА НАЈБОЉИ ДОРУЧАК НА СВЕТУ: Све што треба да знате о ужичком специјалитету

D.K.

U konkurenciji od stotinu gastronomskih specijaliteta iz svih delova sveta, erski izum je proglašen najboljim, uz objašnjenje od čega se jelo sastoji i kako se pravi.

Čuvenu užičku pekaru i danas poznatu po „lepinji sa sve“ otvorio je užički gazda Vlajko Čarapić, odmah posle Prvog svetskog rata. Posle Drugog rata, preuzima je država, a zatim čuveni pekar, majstor Radomir Šuljagić svoju pekaru premešta u ovaj objekat. Milan Lazić tu dolazi na zanat 1953. godine, kod svog kuma.

- Kad je Radomir ostario 1968. godine, mog oca Milana postavio je za ortaka, s tim da godinu dana radi džabe, a Šuljagić da uzima zaradu. Ovaj dogovor se odužio na tri godine, tada stari majstor izlazi iz posla, uz uslov da se ime pekare „Kod Šuljage“ sačuva, što je i učinjeno - objašnjava sadašnji vlasnik Dragan Lazić,

On je užički brend zvanično registrovao, a „lepinju sa sve“ zovu još i – komplet lepinja.

Užičani smatraju da je komplet lepinja, osim što je ukusna, korisna i praktična. Posle ovako „sitog“ doručka lako je uspešno započeti dan a, tvrde Ere, pomaže i prilikom „vraćanja očinjeg vida“ posle pijanstva.

Foto: Jutjub printskrin

Na početku njenog istorijskog trajanja, lepinja sa sve spravljana je u pomenutoj pekari za svega pet – šest užičkih gazda: spremala zagrejana lepinja sa kajmakom i pretopom, uz to, od šegrta su gazde obično tražili da im ponesu i kuvano jaje, a ovi su počeli naručivati - „lepinju sa sve“. Tako je naziv erskog specijaliteta rođen pre samog proizvoda: krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, u lepinju sa sve počinje se stavljati i razmućeno jaje, čime je ona dobila svoju konačnu recepturu.

Domaća lepinja iz furune se „fikne“ vodoravno, poklopac se podigne a unutra ide 50 grama starog, zrelog i slanog kajmaka i jedno jaje. Onda se kompletuša zapeče dok ne postane rumena. Pa se kutlačom dodaje pretop od pečenja. Moča ide po želji.

Danas lepinju sa sve obožavaju na svim meridijanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)