"CRNJAK" ZA KAJGANU I DVOROVE: U francuskom Sent Emilionu, mestu koje živi od vina i za vino (VIDEO)

Ko se nađe pred enigmom kom francuskom vinskom carstvu da se privoli, ne mora mnogo da razmišlja: neka se maši za bilo koju bocu koja stiže iz Sent Emiliona i sigurno neće pogrešiti! O ukusima ne vredi raspravljati, ali ni o čuvenju. A vina iz okoline ovog sela smeštenog na obalama Dordonje, na zemlji bogatoj peskom i krečnjakom, na jugozapadu Francuske u regionu Bordoa, u oblasti Žirond, svetski su čuvena.

ЦРЊАК ЗА КАЈГАНУ И ДВОРОВЕ: У француском Сент Емилиону, месту које живи од вина и за вино (ВИДЕО)

Foto: Goran Čvorović

Novembarski kišni oblaci konačno su se razišli nad spiralnim kamenim skalama ovog srednjovekovnog seoceta sa manje od dve hiljade duša u koje se svake godine sjati preko milion turista. Sunčevi zraci izborili su se s naročito teškim kumulusima ove godine i ozarili lica vinskih hodočasnika iz čitavog sveta.

Sent Emilion je sinonim za vino. Sve je ovde podređeno proizvodnji božjeg nektara. Mesto je upisano na Listu svetske baštine Uneska kao izvanredan primer netaknutog istorijskog vinogradarskog pejzaža koji izuzetno ilustruje intenzivan uzgoj vinove loze u tačno razgraničenom regionu. Posle svega, ušao je i u video-igrice.

Ovaj krajolik predodređen za kasnije uzgajanje grožđa beleži ljudske tragove koji sežu u vreme čak 35.000 godina pre nove ere. Sadašnje obrise počeo je da dobija od osmog veka, a čini se da je svu arhitekturu zadržao od tog doba. Na samom ulazu, Kuća vina, u kojoj se znatiželjnici uvode u priču o tečnosti koja pokreće ceo kraj. Tu se organizuje i škola enologije, za one koji bi želeli da nauče nešto više kada je reč o uživanju u piću bogova.

- Predstavljamo proizvođače iz Sent Emiliona, Lisaka i Pujisegena. Veliko je interesovanje, vino može da se degustira, a posetioce zanima i sto sa aromama u holu koji omogućuje iniciranje na različite mirise i ukuse – kaže nam Oreli, zadužena da prima goste u ovoj kući koja obuhvata 66 dvoraca u uskom krugu oko tri sela! Sve prelepa zdanja, iza ograda od kovanog gvožđa.

Sent Emilion obuhvata atar od 7.800 hektara u koji je, uz pomenuta tri sela, uključeno još pet mestašca, a vino se gaji na čak 5.200 hektara, što najbolje oslikava kako izgleda lokalni pejzaž odakle teku potoci crnog vina. Sve je u čokotima i lozi. Na ovom malom prostoru postoji ukupno 800 proizvođača vina. Naslonjeno na ovu teritoriju je još jedno kontrolisano geografsko poreklo, čuveni Pomerol, sa još osamsto hektara, koji sa Sent Emilionom, praktično, čini celinu.

Svi putevi kamenim uličicama vode ka centru i znamenitoj monolitnoj crkvi iz jedanaestog veka, jedinstvenoj u Evropi, najvećoj podzemnoj bogomolji na Starom kontinentu, izbušenoj u jednom komadu kamena, dugačkoj 38 metara i širokoj 12, sa zvonikom koji se uzdiže 68 metara uvis. Tokom jednog milenijuma, od 9. do 19. veka, zbog specifičnog kamena kojim je građen Bordo, ovde je iskopano oko 80 hektara podzemnih galerija koje se kumulativno pružaju u dužini od 200 kilometara. U mnogima od njih danas se čuva vino.

Malih vinskih prodavnica napretek. U jednoj od njih zatičemo prodavca Đanija. I oni, naravno, imaju svoj deo podzemnih podruma. Stona boca "bordoa", dušu dala za pijuckanje uz kajganu, može da se nađe već za 6 evra, prvi "Sent Emilion" je 15, dok uz najskuplji, koji se degustira u specijalnim prilikama, stoji cifra od koje se vrti u glavi -  4.500 evra! Tek nešto jeftinija flaša pored nje, 3.996...

– Imali smo i skuplje. Ne prodaju se, naravno, svakog dana. Ali i ova će ubrzo naći kupca – kaže nam prodavac.

Do centralnog trga stiže se strmom kaldrmom niz čiju sredinu, za svaki (vinski) slučaj, uspravnom hodu celom dužinom pomaže gelender. Tu, uz crkvu, oko koje je uvek živo, u gradskom kafeu mnogi prave predah od obilazaka vinarija, tako što uz drugi lokalni specijalitet, guščju paštetu – ispijaju vino... Pogledom pažnju privlači gost s dugom bradom. Ispostaviće se, kasnije, da je reč o Ivaru, iz daleke Estonije. Dok lagano degustira puževe, pred njim je šest čaša vina, a sedmom nazdravlja. Da se zna kada je bio u Sent Emilionu.

PLODNOST

Legenda kaže da je ovo mesto osnovao monah Emilijan iz Bretanje koji je krenuo peške u Španiju da se tamo osami u molitvi. Umorio se, pa se 750. godine zaustavio nedaleko od granice, sa francuske strane. Osnovao je hrišćansku zajednicu, a poslednjih 17 godina svog života proveo je tu, živeći u pećini, u kojoj je imao svoj krevet i kamenu stolicu za meditiranje. Predanje kaže da na nju danas sedaju žene koje iste godine žele da ostanu u drugom stanju.

KLIMA

Zanimljivi su klimatski podaci koji daju ovako dobro vino. Prosečna godišnja temperatura, tako, ovde iznosi 13,5 stepeni, u toku godine postoji samo 1,2 dana sa temperaturom ispod minus 5, kao i 6,5 dana s preko 30. Termička altituda iznosi 14,7 strepeni, godišnje padne 838 mililitara kiše po kvadratnom metru, u januaru ima 11,3 kišnih dana, a u julu 6,7.

Foto: Goran Čvorović

Dvorac Tur Pure

Foto: Goran Čvorović

Pomerol

Foto: Goran Čvorović

Oreli

Foto: Goran Čvorović

Butik vina u Sent Emilionu

Foto: Goran Čvorović

Monolitna crkva iz 11. veka

Foto: Goran Čvorović

Ivar

Foto: Goran Čvorović

Đani

Foto: Goran Čvorović

Podrumi s vinom

Foto: Goran Čvorović

Pogled na Sent Emilion

Foto: Goran Čvorović

Strme ulice u selu koje živi od vina

Foto: Goran Čvorović

Dvorac Pjer Prvi

Foto: Goran Čvorović

Panorama Sent Emiliona

Foto: Goran Čvorović

Nepregledni rafovi s bocama crnog nektara

Foto: Goran Čvorović

Kamene ostave za čuvanje vina

Foto: Goran Čvorović

Ulice Sent Emiliona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)