DRAGULJ KOJI MOŽE DA SE GLEDA SAMO 5 MINUTA: Vredan artefakt se nalazi u ovom mestu u Srbiji i napokon se može videti

S. KOSTIĆ

24. 11. 2023. u 14:49 >> 22:52

POSLE više od tri decenije od pronalaska zlatnog avarskog pojasa, posetioci Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici imaće priliku da prvi put uživo vide originalne delove ovog izuzetno vrednog artefakta.

ДРАГУЉ КОЈИ МОЖЕ ДА СЕ ГЛЕДА САМО 5 МИНУТА: Вредан артефакт се налази у овом месту у Србији и напокон се може видети

Foto S.K.

Povodom 77 godina rada Muzeja, a u okviru manifestacije "Novembarski dani", ovaj izuzetni i veoma skupi eksponat izložen je od sinoć do 26. novembra. Uz velike mere obezbeđenja, posete su dozvoljene od 10 do 20 časova, a slikanje i snimanje avarskog pojasa nisu dozvoljeni.

Foto: S. Kostić

Plakat za izložbu u Muzeju Srema u Sremskoj mitrovici

- Ulazak u prostor gde se nalazi eksponat podrazumeva strogu proceduru. Istovremeno može da uđe najviše pet posetilaca bez ličnih stvari i mogu da se zadrže najviše pet minuta. Ovaj vredni dragulj koji je 1992. slučajno otkriven u ataru sela Divoš, od pre 16 godina, ponovo se nalazi u našem gradu i čuva se u trezoru jedne banke - kaže za "Novosti" Andrija Popović, direktor Muzeja.

BEZ KOPIJE

IAKO je pronađen pre više od 30 godina, još nije urađena kopija avarskog pojasa mada se o tome govorilo. Zasad postoji samo njegov hologramski prikaz.  

Prema proceni Instituta za arheologiju, urađenoj 1997. godine, pojas koji teži više od jednog kilograma, vredi milion evra. Otkriven je tokom nelegalnih iskopavanja metal-detektorom, a njegovi delovi su kasnije prodati trgovcu antikviteta u Beogradu. Prilikom transakcije eksponata usledila je policijska zaplena i on je, potom, stigao do stručnjaka Muzeja Srema.

Luksuzni pojas, kako se pretpostavlja, datira iz perioda avarske dominacije u 6. i 7. veku naše ere, i bio je pohranjen u grobnici neke velike ličnosti. Pojas ima 11 elemenata, ukrašenih dragim i poludragim kamenjem, ali neprocenjivost njihove vrednosti nije u zlatu već u starini i vrhunskom umeću izrade. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori