CEO PARK U OBLIKU NATALIJINE RAMONDE: U ovom gradu postoji jedinstven spomenik u obliku cveta, koji je danas važan (FOTO/ VIDEO)

S.BABOVIĆ

11. 11. 2023. u 12:20

JEDINI spomenik u Srbiji u obliku Natalijine ramonde, cveta koji je simbol Dana primirja, nalazi se u Trsteniku.

ЦЕО ПАРК У ОБЛИКУ НАТАЛИЈИНЕ РАМОНДЕ: У овом граду постоји јединствен споменик у облику цвета, који је данас важан (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto: S.Babović

Jedinstveno spomen - obeležje predstavlja park i izgrađen je kod Gimnazije “Vuk Karadžić”. Ima pet ljubičastih latica i dve lente, poput onih na Albanskoj spomenici.

U okviru parka postavljene su klupe, dok je u severnom delu platoa ostavljeno mesto za skulputuru ili spomenik. Sve do te centralne tačke kompleksa, kroz prostor, prolaznika “vode” kaskade nalik stepeništu.

Žrtve Prvog svetskog rata u Srbiji bili su velike, a samo je iz trsteničkog kraja nastradalo 4.700 obveznika, što je blizu 8.2 odsto ukupnog broja stanovnika iz popisa 1910. godine.

Zasad najviše izvora o gubicima ima u arhivi Okružnog zapovedništva u Kruševcu, koji je prenet u Arhiv Hrvatske. Prof. dr Toma Milenković (1935-2018), poreklom iz Trstenika, proučavao je i matične knjige, protokole rođenih i umrlih u devet crkava trsteničkog sreza, kako bi došao do broja žrtava.

CVET OTKRIVEN U KLISURI

Foto arhiva

NATALIJINA ramonda simbol je neuništivosti. Cvet je 1884. godine otkrio, u Sićevačkoj klisuri kod Niša, dvorski lekar kralja Milana, dr Sava Petrović. Osim što je endemska za deo balkanskih prostora, specifična je i po tome što i potpuno osušena može da oživi ukoliko se ponovo zalije.

Dragoceni izvor je i knjiga "Uspomene iz zbega" autora Bože Maršićanina, koji je 1919. u Zemunu objavio dnevnik sa dokumentovanom istorijom Trstenika u okupacionim godinama, koje su "kosile" mobilisane, dobrovoljce, vojnike, žene, decu.

Koga nije ubila puška, taj je stradao od tifusa ili španske groznice. Mnogi su lečeni u rezervnoj vojnoj bolnici, koja je bila smeštena u nekadašnjoj osnovnoj školi. U ovoj bolnici je preminuo i slavni Vojislav Voja Tankosić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave