MAGDALENA STANKOVIĆ, IZ ŽITORAĐE, SVOJOM HUMANITARNOM AKCIJOM POSTALA UZOR MLADIMA: Za mesec sakupila 30.000 evra za lečenje sestre u Turskoj

Dragana ZEČEVIĆ

06. 11. 2023. u 14:44

MAGDALENA Stanković (17) nije obična tinejdžerka. Ona je simbol hrabrosti, odanosti, ljubavi, a njena životna priča je inspiracija za sve nas.

МАГДАЛЕНА СТАНКОВИЋ, ИЗ ЖИТОРАЂЕ, СВОЈОМ ХУМАНИТАРНОМ АКЦИЈОМ ПОСТАЛА УЗОР МЛАДИМА: За месец сакупила 30.000 евра за лечење сестре у Турској

foto privatna arhiva

Ovo je delić obrazloženja nagrade "Svetislav Milić - mladima od srca", dodeljene ovoj devojčici iz Žitorađe za izuzetnu ličnu hrabrost, odanost i nesebičnu posvećenost očuvanju života, za inspirisanje nacije i promovisanje uzvišenih vrednosti u društvu. Magdalena, učenica Medicinske škole "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju, uspela je da uz pomoć prijatelja za mesec dana sakupi 30.000 evra kako bi njena sestra Marija (22) mogla da ode na preko potrebnu operaciju u Istanbul.

Foto Privatna arhiva

Sa jedne od akcija prikupljanja pomoći

- Marija je još od početka srednje škole imala nesnosne bolove koji su je onemogućavali da normalno funkcioniše. Na klinici u Nišu potom joj je dijagnostikovana retka bolest, Natkrekerov sindrom. Tada je bila jedina u Srbiji sa tom dijagnozom, zbog čega je lečenje morala da nastavi u inostranstvu. Moja porodica za to nije imala sredstava, pa smo se prijavili jednoj fondaciji za sakupljanje pomoći. Budući da je za to trebalo vremena, početkom septembra prošle godine sa grupom prijatelja iz Žitorđe i okoline, mojim i Marijinim drugarima, počeli smo sa akcijama prikupljanja sredstava - priča Magdalena za "Novosti".

SNAGA LjUBAVI I ODANOSTI

OVA životna priča nas podseća na snagu ljubavi i odanosti, na neraskidivu vezu između dve sestre. Magdalena nas uči da nema prepreke koju ne možemo prevazići kada smo okruženi podrškom voljenih. Njena priča nam pokazuje da ljubav može pobediti čak i najveće izazove života - navela je Marija Rašić, članica komisije za dodelu nagrade "Svetislav Milić - mladima od srca".

Srećna zbog priznanja, koje joj je, kako kaže, za ponos, dodaje:

- Moje najveće nagrade su Marijin osmeh i izlečenje i kada je 11. oktobra prošle godine lekar na klinici u Turskoj izašao nasmejan i rekao da je operacija protekla u redu i da će moja sestra biti dobro.

Foto Privatna arhiva

Mladi i đaci se masovno odazvali akciji

Prvu akciju prikupljanja sredstava pokrenuli su 1. septembra 2022.

- Moja sestra je tačno posle mesec i jedanaest dana bila na operaciji u turskoj klinici. Ali ovo nije samo moja, već nagrada svih nas koji smo bili tim i koji smo sprovodili akcije za Marijino lečenje - dodaje Magdalena.

I dok ističe da su i mama Katarina i tata Vladica srećni što je bolest njene sestre Marije prevaziđena, Magdalena je zahvalna svima koji su joj pomogli da prikupi novac za sestrino lečenje:

- Osim grupe mladih koji su sproveli humanitarne akcije u Žitorađi, Prokuplju, Kuršumliji, Blacu i okruženju, zahvalna sam posebno i predsedniku opštine Žitorađa Ivanu Stanojeviću, koji nam je bio pomoć i podrška.

Nagradu "Svetislav Milić - mladima od srca", koja će biti uručena peti put u Nišu, pokrenuo je mladi Jovan Milić i njegova Humanitarna organizacija "Nađi Raula" sa željom da se u društvu promovišu i dodatno ističu uspešni, talentovani i humani mladi. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)