LITURGIJA POSLE 25 GODINA: U Vitomirici kod Peći vernici se okupili na hramovnoj slavi posle četvrt veka

Dragana ZEČEVIĆ

02. 11. 2023. u 14:24

NA dan svoje slave, Crkva Svetog apostola Luke u Vitomirici kod Peći, 31. oktobra, ponovo je, posle četvrt veka, bila ispunjena vernicima na liturgiji koju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije. Praznik je okupio raseljene Srbe iz ovog mesta, ali i naše sunarodnike iz Metohije.

ЛИТУРГИЈА ПОСЛЕ 25 ГОДИНА: У Витомирици код Пећи верници се окупили на храмовној слави после четврт века

foto privatna arhiva

- Sabrali smo se danas, posle 25 godina, koliko u ovom zapustelom i urušenom hramu nije služena liturgija. Započeta je obnova ove svetinje i daće Bog da uskoro bude potpuno obnovljen i da učinimo njegovo veliko osvećenje - besedio je episkop Teodosije.

Boban Medenica rodom i Vitomirice, domaćin ovogodišnje crkvene slave, podsetio je da je pre dve i po godine počela obnova crkve i groblja.

- Sada crkva živi zahvaljujući Momirki Vukmirović, učiteljici u penziji, koja poslednju godinu, u parohijskom domu, dočekuje posetioce i raseljene Srbe kojih je do 1999. u Vitomirici bilo više od hiljadu - kazao je Medenica.

SAGRAĐENA 1912, STRADALA 1999.

KAD Bog pomaže sve je lako - pričali su na Lučindan raseljni Srbi iz Vitomirice čije su se duše radovale liturgiji u svojoj crkvi. Hram Svetog apostola Luke je sagrađena 1912, a posvećena je ovom svetitelju jer je ove krajeve od Turaka crnogorska vojska oslobodila baš na ovaj praznik. Tokom 1999. zapaljena je, a stradali su njena unutrašnjost i krov. Obnova hrama uz koji je sagrađen parohijski dom počela je 2021. sredstvima koje je prikupilo i prikuplja Humanitarna organizacija raseljenih iz Vitomirice - "Knez Vitomir". 

Nije skrivao radost i uzbuđenje što je posle četvrt veka prisustvovao liturgiji u crkvi u kojoj je dolazio kao dečak i koja je bila svetionik Srbima iz ovog mesta.

I Momirka Vukmirović kaže da su joj u raseljeništvu stalno pred očima bili Vitomirica, ova crkva, groblje, Patrijaršija, Dečani...

- To je deo nas koji smo ovde nikli. Gospod me je konačno osnažio da dođem. Živim ovde godinu dana i to je blagoslov. Zahvalna sam Bogu i svima vama - rekla je Momirka juče novinarima. - U izbeglištvu sam radila kao učiteljica u Budvi i Beogradu, ali sam do povratka sve te godine legala i ustajala sa slikom Vitomirice pred očima. Ne mogu da opišem ovu lepotu. Živim sa crkvom i za crkvu, čak se ne osećam usamljeno jer su mi na groblju sahranjeni roditelji, prijatelji, kumovi... Kao da se i oni mole Bogu za mene i sve nas koji želimo da se ova svetinja do kraja obnovi i da se raseljeni vrate. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)