OTKRIVEN GROB IZ RANOG BRONZANOG DOBA: Kraj pokojnika, u zgrčenom položaju, pronađeni i delovi nakita od plemenitog metala.

Игор Митић
Igor Mitić

16. 10. 2023. u 21:37

Tokom ovogodišnjih međunarodnih arheoloških istraživanja na lokalitetu Svinjarička čuka, u blizini Caričinog grada, u novootvorenoj sondi otkriven je grob najverovatnije iz ranog bronzanog doba. Kraj pokojnika, u zgrčenom položaju, pronađeni i delovi nakita od plemenitog metala.

ОТКРИВЕН ГРОБ ИЗ РАНОГ БРОНЗАНОГ ДОБА: Крај покојника, у згрченом положају, пронађени и делови накита од племенитог метала.

foto: Narodni muzej Leskovac

Arheolozi su nastavili rad i na istraživanju ranije otkrivenih kulturnih slojeva starijeg neolita, datovanih u prvu polovinu šestog milenijuma pre nove ere, odnosno starčevačke kulture.

Iskopavanjima su registrovani ostaci konstrukcije od pleteri i lepa, sa pratećim jamama za stubove, koji najverovatnije predstavljaju ostatke nekog stambenog objekta, a nastavljeno je i israživanje ostataka jednog objekta koji je spaljen.

Tokom ovogodišnjih iskopavanja pronađen je veliki broj keramičkih fragmenata, ljudskih i životinjskih figurina, oruđa od različitog materijala kao i drugih artefakata iz svih perioda zastupljenih na lokalitetu.

foto: Narodni muzej Leskovac

- U sondi koja je otvorena tokom ovogodišnje kampanje, u centralnom delu lokaliteta, iskopano je oko 20 metara kvadratnih kako bi se potencijalno istražila anomalija koja je dobijena geomagnetnim merinjima. U južnom delu sonde registrovan je grob, najverovatnije iz ranog bronzanog doba – priča arheolog Vladimir Stevanović, viši kustos Narodnog muzeja u Leskovcu – Grobna konstrukcija sastojala se od kamenih ploča koje su formirale pravougaonu cistu, a pokojnik je na dno ciste položen u zgrčenom položaju na levom boku.

U grobu su otkriveni i delovi nakita od plementitog metala, naušnica i ogrlice, položene pored glave pokojnika. Uporedo sa iskopavanjima trajao je i proces pranja, sušenja i obrade nalaza, a kampanja je trajala mesec dana, od polovine avgusta do polovine ovog meseca.

Istraživači za sledeću godinu planiraju nastavak radova u već iskopanim sondama kao i širenje centralne sonde kako bi se ustanovilo eventualno postojanje novih grobova. U međuvremenu, sonde su zaštićene najlonom i slojem zemlje, dok su profili iskopa zaštićeni džakovima ispunjenim zemljom. Istraživači dodaju da je lokalitet ograđen kako bi bio nedostupan u periodu između dve kampanje.

MEĐUNARODNA SARADNjA

Svinjarička čuka leži na blago uzvišenoj obali Svinjaričke reke nedaleko od Lebana. Na ovom lokalitetu, u okviru austrijsko-srpske naučne saradnje, istraživanja traju šest godina. Dosadašnja saznanja potvrđuju dugotrajno naseljavanje ove rečne terase i to od starijeg i srednje neolita, poznog bakarnog doba, srednjeg i poznog bronzanog doba, starijeg gvozdenog doba i srednjeg veka. Kampanju finansira Austrijski arehološki institut u Beču, a partneri na projektu su Arheološki institut iz Beograda i leskovački Narodni muzej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)