PRELEPA CRKVA U ALEKSANDROVCU OVOGA LETA BILA JE POD VODOM: Po predanju, obnovila su je tri sveštenika

S.BABOVIĆ

09. 10. 2023. u 14:16

POSVEĆENA je Svetom Nikoli, kao i najmanje 600 crkava u svetu, ali bogomolja u Velikoj Vrbnici kod Aleksandrovca posebna je na mnogo načina.

ПРЕЛЕПА ЦРКВА У АЛЕКСАНДРОВЦУ ОВОГА ЛЕТА БИЛА ЈЕ ПОД ВОДОМ: По предању, обновила су је три свештеника

Foto:Zavod za zastitu spomenika Kraljevo

Po predanju, tri sveštenika Jovan, Petronije i Georgije gradili su ovu crkvu, obnovljajući je na temeljima starije građevine 1821. godine. Bilo je to u vreme kneza Miloša Obrenovića.

- Crkva Sv. Nikole smeštena je na levoj obali reke Pepeljuša - napominju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, koji su objavili fotografiju ove crkve na svom FB profilu. - U osnovi je jednobrodna građevina sa polukružnom apsidom na istoku. Naos je parom pilastara, koji nose prislonjene lukove, podeljen na traveje. Crkva je zasvedena poluobličastim svodom, a krov je na dve vode, pokriven ćeramidom.

Glavni portal se nalazi na zapadnoj strani, dok je sporedni na severnoj. Iznad ulaza na zabatnom zidu nalazi se plitka luneta. U zapadnom traveju uz južni zid smešten je akrosolijum. Unutrašnji zidovi su malterisani, originalna slikana dekoracija očuvana je u tragovima, najviše u oltarskom prostoru. Crkva je spolja nekada bila malterisana. Jedini dekorativni element na crkvi je zupčasti krovni venac, sačinjen od opeke. Nadgrobne ploče crkvenjaka su posložene oko crkve, sa severne i južne strane.

U odluci o utvrđivanju Crkve Svetog Nikole za spomenik kulture, stoji i da svedočanstvo o neimarskom trudu tri sveštenika ima dokaz u natpisu uklesanom na kamenoj ploči pored severnih vrata.

- Spisak pokretnih dobara od posebnog kulturnog i istorijskog značaja koja se nalaze u Crkvi Sv. Nikole u Velikoj Vrbnici čini sastavni deo ove odluke i čuva se u crkvi - objavljeno je u Službenom glasniku januara 2000. godine.

Bogomolja u Velikoj Vrbnici redovno okuplja vernike i ne samo za praznike. Otuda ne čudi velika briga koja je zadesila crkvenu zajednicu ovoga juna, kada se usled velikih nepogoda crkva našla pod vodom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)