ČEZNEMO ZA SRBIJOM I KAD NAM JE SVE POTAMAN: U živopisnom gradiću Agios Nikolaos na istoku Krita živi i radi pedesetak Srba

D. Matović

26. 09. 2023. u 18:00

NA sunčanom Kritu, poznatom po bogatoj istoriji i predivnoj prirodi, nalazi se grad Agios Nikolaos, nazvan po zaštitniku mornara - Svetom Nikoli. Ovo malo mesto, smešteno na istočnoj obali ostrva, dom je za pedesetak Srba. Danas oni više nisu samo doseljenici koje su životne okolnosti dovele na najjužnije ostrvo Mediterana, već u mestu koje im je sada dom, važe za najbolje majstore, električare, konobare, kafedžije, kuvare... A, jedan Srbin čak, čuva celo mesto od požara.

ЧЕЗНЕМО ЗА СРБИЈОМ И КАД НАМ ЈЕ СВЕ ПОТАМАН: У живописном градићу Агиос Николаос на истоку Крита живи и ради педесетак Срба

Privatna arhiva

Šetajući se kroz uske uličice ovog slikovitog mesta, ugledali smo srpsku zastavu. U ostalim kafićima i restoranima na obali jezera Voulismeni, u kome su se prema legendi kupali bogovi: Atina i Artemis, čula se muzika, samo je iz picerije na početku šetališta jasno dopirao srpski jezik uz srčano navijanje. Tog dana košarkaška reprezentacija Srbije borila se za zlato na Svetskom prvenstvu. Ušli smo da pogledamo poslednje minute utakmice i upoznali domaćina. Nebojša Obradović je omiljeni domaćin za sve Srbe koji žive u Agiosu, ali i za sve naše turiste. U njegovom lokalu se okupljaju na "čašici razgovora", da bi uživali u opuštenoj atmosferi, ukusnim jelima...

- Mi, Srbi u Nikolaosu smo daleko od svoje domovine, ali čuvamo i poštujemo svoje korene - kaže Nebojša - Ovde se okupljamo. Svaki dan dođe neko od naših na našu rakijicu, a često donesu i svoju slaninicu, kobasice... Naša čežnja za Srbijom nikad ne prestaje i kad nam je ovde sve potaman.

Privatna arhiva

 

Slavska trpeza, miris proleća

IAKO sam ovde pronašao drugi dom, nedostaju mi mirisi srpske kuhinje i, naravno, porodica i prijatelji koji žive u Srbiji. Čeznem i za mirisom proleća i okupljanjem porodice za slavskom trpezom - iskren je Nebojša Obradović. - Ponekad, dok posmatram zalazak sunca nad Egejskim morem, setim se razgovora sa prijateljima u Srbiji. To su trenuci koje nosim u sebi gde god da sam.

Ugostio je on naše, ali i najpoznatije svetske sportiste, glumce, pa čak, i jednog princa.

- Na Krit sam došao pre dvadesetak godina sa sto evra u novčaniku i polupraznim frižiderom na krovu automobila - seća se Nebojša. - Imao sam ćerku od godinu dana, kasnije sam dobio i sina, a sad imam dva unučeta. U Grčkoj sam od 1995. Bio sam pica majstor u Kruševcu, a onda sam otišao na ostrvo Evija, pa u Atinu. Znao sam da ću se sa svojih deset prstiju već nekako snaći. Verovao sam da će mi pomoći i Sveti Nikola. Mi Srbi verujemo u Boga, tako smo i opstali. Svi naši ljudu u gradu su pošteni, porodični ljudi, uspešni u svom poslu.

Privatna arhiva

 
U mestu koje im je sada dom, važe za najbolje majstore, električare, konobare, kafedžije, kuvare...

Žene, kaže, uglavnom rade u hotelima ili prodavnicama, dok su muškarci dobri majstori, strugari, električari, slikari.

- Svi su, pre svega, dobri ljudi. Srbi su uvek na odgovornim pozicijama i to mi imponuje. Jedan od naših doseljenika puni sve vatrogasne aparate. On čuva Agios Nikolaos od vatre. Za drugog kažemo da je Nikola Tesla, jer ume sve uređaje da popravi.

Privatna arhiva

 

"Scenografija"

MALO je poznato da je film "Balkanska pravila" sniman u Agiosu Nikolaosu. Srbi koji žive ovde su taj film Darka Bajića mnogo puta gledali. Obradovali su se i kad je u ovom mestu letovao glumac Miloš Biković, kao i naši poznati sportisti.

Srpska zajednica zaista doprinosi šarenilu prelepog kosmopolitskog grada. Imali su i svoju predstavnicu, gospođu Cecu koja ih je sve okupljala. Voleli su je i poštovali, ali je, nažalost, nedavno preminula.

- Njena ideja je bila da promovišemo srpsku tradicionalnu kuhinju, da spremamo ajvar, kiseli kupus, sarmu. Pravimo svoje vino, imamo malu sušaru. Svako je poneo iskustvo u sušenju mesa iz svog kraja. Kad se turistička sezona stiša, uživamo u degustiranju pršutu i ocenjivanju čija je najbolja - priča Nebojša.

Životi Srba iz Agiosa Nikolaosa puni su izazova i pobeda, poput romana, svaki sa svojom dramom. Zoran je šef restorana u uglednom hotelu, ali i uzor sinu koji je krenuo njegovim stopama.

- Ovde radim sa strašću, uživam, ali često se setim mladih dana i prvih koraka koje sam pravio u ugostiteljstvu u Srbiji - govori nam. - Gostoprimstvo je naša tradicija. Moj sin gleda kako radim i uči od mene. Nema ništa lepše nego videti zadovoljne goste.

Agios Nikolaos nije samo prelep grad na obali Krita, već i mesto gde se spajaju različite kulture i tradicije. Ali, Srbi koji žive ovde, iako uspešni, kažu često imaju osećaj da im nešto nedostaje: deo njihovog srca koji će zauvek biti u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja