VESELIN IMA NEOBIČNOG KUĆNOG LJUBIMCA: Gaji buljinu, najveću vrstu evropske sove i jednu od najvećih na svetu (FOTO/ VIDEO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

04. 10. 2023. u 18:37

Kikinđani definitivno veruju da sove ne donose nikakvu nesreću. Naprotiv, oni baš vole sove. Kako one male, ušare, koje žive u centru njihovog grada, tako i one velike i najveće, kakvu ima Veselin Trumbetašev.

ВЕСЕЛИН ИМА НЕОБИЧНОГ КУЋНОГ ЉУБИМЦА: Гаји буљину, највећу врсту европске сове и једну од највећих на свету (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto: R. Šegrt

Ovaj uzgajivač koza i poljoprivrednik na svom imanju, kao ljubimca drži mladu sovu buljinu, najveći primerak ove ptice na svetu. Ovakvih sova u našoj zemlji, u legalnom posedu, ima vrlo malo, možda četiri, pet, a za njeno držanje potrebna je dozvola Ministarstva zaštite životne sredine.

Foto: R. Šegrt

- Imam sovu buljinu, koja nije uzeta iz prirode, već je rođena u inkubatoru. Nabavljena je iz legalne odgajivačnice, kad je imala svega dve nedelje. Ručno je othranjena i imam dozvolu za držanje. Zovemo je Buba. To je mlada ptica, ima tek pet meseci i težina joj je oko 2,8 kilograma. Kad se ispravi visoka je oko 55 centimetara. Raspon krila odrasloj ptici je od 1,80 do dva metra. Maksimalna visina može da bude do 70 centimetara, a težina do četiri kilograma. U prirodi može da živi do 20, a u ovim, „kućnim“ uslovima duplo duže, pa, možda i do 60 godina – navodi Trumbetašev, jedan od retkih vlasnika najveće sove na svetu u našoj zemlji.

NARANDžASTE OČI I OPERJALE KANDžE

BULjINA je jedna od najvećih sova na svetu. Ima uočljive uške na glavi, moćne operjale kandže i narandžaste oči. Boja pokrovnih pera je uglavnom tamna braon sa crnim oznakama, dok je unutrašnja strana svetlija sa razbacanim crnim prugama i tačkicama. Naseljava brdsko-planinska staništa srednje Srbije. Izumrla je gnezdarica Vojvodine. Južno od Save i Dunava se gnezdi 200-300 parova. Odrasle buljine su stanarice koje provode ceo život na teritoriji - objašnjeno je na sajtu Centra za zaštitu sova Srbije. 

Buljinu je nabavio u legalnoj odgajivačnici u Pančevu, u kojoj su se ove godine rodila samo tri mladunca. On je uzeo jednog, jer je kao Kikinđanin odlučio da je bolje da gaji sovu nego jastreba, pošto je baš njegov grad poznat po gostoprimstvu koje godinama ukazuje utinama. Naime, Kikinda je i zvanično najveće urbano zimovalište sova ušara na svetu. Ali gajiti veliku sovu, poput buljine, nije nimalo lako.

Foto: R. Šegrt

Veselin Trumbetašev sa sovom

- Svojoj ljubimici morao sam da obezbedim i adekvatnu hranu. Ishrani se posvećuje posebna pažnja, jer preko hrane ptica može najlakše da se zarazi. Da bi mogao adekvatno da je hranim morao sam da napravim mini farmu belih pacova, a uzgajamo i prepelice i jednodnevne piliće. Zbog nje imamo malu industriju hrane. Inače, je vrlo pametna i mirna. Ne poznaje druge vrste sem ljudi – objašnjava Trumbetašev.

On priznaje da mu sove nisu bile „prva ljubav“. Najpre je hteo da nabavi jastreba.

- A onda sam pre dve godine upoznao sokolare i uz njih sam se zainteresovao za sove. Polagao sam ispit u Beogradu i postao član Sokolarskog saveza Srbije. Najviše informacija i korisnih saveta dao mi je poznati sokolar iz Sente Tibor Buza - priča Trumbetašev.

Foto: R. Šegrt

Veselin Trumbetašev_buljina mu je kućni ljubimac

Sova buljina u njegovom dvorištu je prstenovana i za njeno držanje ima potrebnu dozvolu, žuti cites Ministarstva zaštite životne sredine. U tom dokumentu je nazanačeno da ptica ima zatvoreni prsten, da je rođena u zatočeništvu i da je odrasla putem veštačkog razmnožavanja.

- Ona je naš hobi i čuvamo je kao svakog kućnog ljubimca. Mnogo pazimo na njenu ishranu da se ne bi zarazila. Nedavno je dobila infekciju koju smo sanirali adekvatnim lekovima – objašnjava Veselin Trumbetašev.

Foto: R. Šegrt

Mlada sova buljina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!