TEŠKA JE SKORO 870 KILOGRAMA: Rekordi padaju na „Danima ludaje“ u Kikindi, Mađar osvojio prvo mesto i podigao granicu (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

16. 09. 2023. u 19:58

POBEDNIK ovogodišnjih 38. „Dana ludaje“ u Kikindi, manifestacije koja slavi džinovske plodove bundeve, ponovo je Tibor Kokai, pčelar iz Mađarske, iz mesta Tapiosentmarton.

ТЕШКА ЈЕ СКОРО 870 КИЛОГРАМА: Рекорди падају на „Данима лудаје“ у Кикинди, Мађар освојио прво место и подигао границу (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Njemu je ovo treća uzastopna pobeda i svaka godine je pomerao nivo ove manifestacije na više. Njegova pobeda nije neočekivana, jer je još juče, kada je iz Mađarske krenuo za Kikindu, najavio da dovozi tikvu težu od prošlogodišnje, čak 149 kilograma.

On je doneo džinovsku bundevu tešku čak 865,5 kilograma čime je oborio i lični, prošlogodišnji rekord, i postavio novu gornju granici ovog takmičenja u Srbiji.

- Planirao sam da ću proizvesti bundevu od oko 900 kilograma, ali to je sada cilj za sledeću godinu. Za ovu mi je trebalo 110 dana svakodnevnog rada. Svaki dan sam je „pojio“ sa 500 do 600 litara vode. Trebalo joj je i mnogo sunca, ali smo za vreme vrućina morali i da je hladimo i negujemo kako kora ne bi popucala zbog brzog rasta. Po tri sata dnevno smo trošili na negu biljke. Počele su da se pojavljuju pukotine, pa je to trebalo sanirati.

- Težinu je dnevno povećala oko 28 kilograma – otkrio je Kokai, kome je pripala i nagrada od 100.000 dinara. Nagrađen je i sa dva pehara, za pobedu i za rekord.

Foto: R. Šegrt

Džinovske bundeve iz Mađarske

I nagrada za drugo mesto u kategoriji najtežih tikava, pehar i odlazi u njegovu porodicu, jer je pripalo njegovoj supruzi Melindi Kiš Kokai, za bundevu od 604 kilograma, a treće Kikinđanki Gordani Vaštag, koja je odgajila tikvu tešku 334 kilograma.

- Imam seme dobre genetike. Ove bundeve su od prošlogodišnje pobednice, a znate da sam tada rekao da sam semenke nabavio na jednoj licitaciji. Potrebno je biljci dodavati vitamine, kalijum i kalcijum, pratiti prognozu vremena. Sledeći cilj je uzgo bundeve od 900 do 1.000 kilograma – najavio je Kokai.

Foto: R. Šegrt

Tibor Kokai

U kategoriji dugačkih tikava prvo mesto osvojio je Dušan Jankov iz Čuruga, koji je doneo bundevu dugu 309 centimetara. Drugo mesto zauzeo je Radovan Zakić iz Kikinde, čija je ludaja narasla 255 centimetara, a treći je bio njegov sugrađanin Milan Vučen, u čijoj bašti je narastao dulek dug 253 centimetra.

Foto: R. Šegrt

Najduže tikve iz Čuruga

- Ovo je moje šesto prvo mesto na „Danima ludaje“. Četiri pobede imam za najteže, a dve za najduže tikve. Od teškašica sam morao da odustanem, jer mi je ove godine preminula majka koja je bila moja podrška u proizvodnji. Zato sam morao da se posvetim dugačkim tikavama koje traže manje pažnje, vremena i truda. Zadovoljan sam jer sam oborio lični rekord – rekao je Jankov.

Organizatori „Dana ludaje“ Grada Kikinda i Turistička organizacija zadovoljni su, jer ova manifestacija tokom četiri dana, od četvrtka do nedelje, ima raznovrsne sadržaje, sportske, likovne, muzičke, gastonomske, zanatlijske i ekonomske i privlači sve više posetilaca. Najvažnije je da dolaze učesnici i gosti iz drugih država, uzgajivači bundeva, ali i zanatlije i turisti. Prvi put ove godine „Dani ludaje“ su dobili državni značaj, jer je gost Kikinde bio ministar odbrane Miloš Vučević.

Foto: R. Šegrt

Ministar Miloš Vučević uručuje nagrade

- Čestitam Kikinđanima kako su od ludaje ili bundeve napravili brend i naučili sve nas da imamo dobre proizvode i festivale u našoj državi. Divna je ovo priča koja traje skoro četiri decenije i divno je što je festival privukao prijatelje iz svih krajeva Srbije, ali i Mađarske. Kada izgradimo nove puteve biće i više gostiju, nadamo se – rekao je Vučević, uručujući nagrade pobednicima.

Nagrade za drugo mesto su 60.000, a za treće 40.000 dinara.

- Naš grad je četiri dana najveća gostinska soba i sve goste dočekujemo otvorenog srca. Negujemo tradiciju, kulturu i običaje svih naših građana – poručio je gradonačelnik Nikola Lukač.

Foto: R. Šegrt

Gradonačelnik Nikola Lukač

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)