ŠTA OTKRIVA NOVČIĆ SRPSKOG KRALJA: Pronađen je u bugarskoj tvrđavi

Novosti online

12. 09. 2023. u 23:12

ARHEOLOZI su otkrili redak srpski srebrni novčić srpskog srednjevekovnog kralja u tvrđavi Rusokastro u Bugarskoj.

ШТА ОТКРИВА НОВЧИЋ СРПСКОГ КРАЉА: Пронађен је у бугарској тврђави

Foto B.Subašić

Srebrni novčić, pronađen u tvrđavi u Bugarskog, kovan je u 13-14. veku. Bugarski arheolozi misle da ga je iskovao kralj Milutin, dok srpski stručnjaci tvrde da je reč o novčiću kralja Dragutina.

Ostaci Rusokastro tvrđave se nalaze 20 kilometara zapadno od Burgasa, blizu Crnog mora. Izgrađena je u 6. veku, potom je u 9. veku preuzimaju Bugari, u 13. veku je razrušena, a potom obnovljena.

U jednom periodu držali su je i vizantijski carevi. Poznata je po žestokoj bitki koja je izbila ispod zidina 1331/2. godine. Tada su vizantijske trupe, koje je predvodio lično car Andronik Treći Paleolog, poražene od Bugara, koje je takođe predvodio lično bugarski car Ivan Aleksandar. Pobedu su odneli Bugari, kojima se tako vraća čitavo južno primorje Crnog mora, vizantijska princeza Marija se udaje za bugarskog prestolonaslednika princa Mihaila Četvrtog Asena.

Novo otkriće srpskog srebrnog novčića u tvrđavi je značajno jer proširuje sliku o do tada nepoznatom prometu novčića u gradu, prenosi Arkeonjuz. Arheološka iskopavanja sprovodi Regionalni istorijski muzej Burgas, a njih finansira opština Kameno i Ministarstvo kulture Bugarske.

Iako u izjavi bugarskih arheologa piše da je reč o srebrnom novčiću kralja Milutina, specijalizovani portal Sve o arheologiji konsultovao se sa Raškom Ramadanskim, numizmatičarem iz Gradskog muzeja u Bečeju.

On kaže da je reč o srebrnom novčiću kralja Dragutina na kome piše STEFAN STEFAN REX. Kod kralja Milutina natpis je drugačiji STEFAN VROSIVS REX.

Na pronađenom novčiću sa aversne strane prikazan je Isus Hrist, dok je na reversu prikazan kralj zajedno sa Svetim Stefanom, svecem i zaštitnikom loze Nemanjić.

Stefan Dragutin (1276-1316) je kao kralj kovao novac 1276. godine u rudniku u Brskovu, po ugledu na mletački matapan. Kasnije mu pripada Rudnik i tamo počinje da kuje dinar.

Otkriveni novčić je kopija venecijanskog groša ili matapana. U vreme kralja Stefana Uroša Prvog, i kasnije njegovih sinova Dragutina i Milutina, srebrni novac je uveliko kovan na prostoru Srbije. U početku je korišćen vizantijski zlatni, srebrni i bakarni novac. Istovremeno u upotrebi bio i mletački srebrni novac – matapan, kovan po uzoru na vizantijski.

Zbog svoje težine i visokog sadržaja srebra matapani su bili najstabilnija valuta na Balkanu krajem 13. i početkom 14. veka. Međutim, matapani nose lik dužda, kao i Svetog Marka, zaštitnika Venecije.

Kod srebrnih dinara na aversu je bio Hrist na prestolu, a na reversu kralj i svetitelj koji mu predaje barjak. Po težini i kvalitetu, kao i po izgledu, bili su veoma slični.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave