GUČA VEĆ PROKLJUČALA: Orkestri i muzičari ostaju bez daha, ali ne odustaju da uveseljavaju posetioce koji su stigli (FOTO/VIDEO)

V. Ilić

12. 08. 2023. u 13:46

ZDRAV Srbine moja diko, 'vako nešto nema niko, Dragačevci, zdravo da ste što nas ovde lepo zbraste, Gučo, biser Dragačeva, gde se igra gde se peva, na zdravlje ti i spasenje što nas skupi na veselje. I vi drugi sa svih strana, čak i preko okeana, dobro došli, živ mi bio, jer brat si mi drag i mio, ma iz kog naroda bio. Dobro došo u Srbiju. Šalji sliku u svet beli, kako Srbin se veseli, gde Srbinu gvožđe svira i u srce njega dira.

ГУЧА ВЕЋ ПРОКЉУЧАЛА: Оркестри и музичари остају без даха, али не одустају да увесељавају посетиоце који су стигли (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Promo

Pa kad čuješ trube Dragačeva znaćeš zašto i gine i peva, i iz mrtvih Srbe diže i zašto smo Bogu bliže... Nek se igra, jede, pije... Au braćo što bi volo, ajmo svi u jedno kolo. Još kad cugnem iz balona, nas i Rusa trista miliona. A ti tamo, stranče mio, dobro došo, živ mi bio... Jesi l' jeo, jesi l' pio? Kupus, proju i pogaču, šljivovicu i šajkaču i lepote od devojke, tesan jelek i uvojke, gunj, opanak i obojke.

Pozdravi se sa pameti, u oblake s nama leti, tad videćeš, jadan bio, da i Bog je Srbin bio. Probaj, vidi, reci svima kako ti je međ Srbima, i proživi malo s nama. Budi Srbin, bar tri dana!

Ovako je zdravicom zdravičara Petra Petrovića, iz Loznice, baš onakvom kakva priliči najvećoj trubačkoj svetkovini u Srbiji, saboraše pozdravio Gučanini Filip Ljubojević. Nazdravilo se rakijom, zavijorila se saborska zastava, odjeknule su trube "Sa Ovčara i Kablara". Počeo je 62. Dragačevski sabor trubača.

Trube majstora Bojana Krstića, trubačkog asa Bojana Ristića i prošlogodišnjeg "zlatnog" trubača Dragana Pavlovića zasvirale su kolo. Zaigralo se, zapevalo..., saboraši se razmileli po ulicama dragačevske prestonice.

Nastupaju Poljaci i Italijani

ISPRED Kulturnog centra večeras će nastupati trubači iz Poljske i Italije, a koncert će održati i "trubačka princeza" Danijela Veselinović u pratnji svojih koleginica Jelene Urošević, koja svira violinu, i Nede Nikolić na fruli. Na glavnoj pozornici za 21 čas, predviđen je program "Pobedili su - zaslužili su", u kome će učestvovati prošlogodišnji pobednici. Potom sledi koncert Dejana Lazarevića, Saše Krstića i Bojana Ristića.

Ako se po jutru dan poznaje, onda je sigurno da će ovogodišnji Sabor okupiti rekordan broj gostiju iz svih krajeva sveta.

- Procena je da će ove godine u vreme Sabora Guču posetiti između 100.000 i 150.000 namernika, od čega će petina njih biti stranci. A, kako i ne bi, kada Guča danas postaje muzički centar Evrope - rekao je na otvaranju Uroš Kandić, sekretar u Ministarstvu turizma.

Po sokacima varošice na svakom koraku svirali su trubači. Kitili su zaljubljenici trube limene instrumente dinarima, evrima, dolarima... Među saborašima i bračni par iz Kine - Cui Tinjun (72) i Fan Jingli (68). Prvi put, vele nam, dolaze u Guču i već su se u nju zaljubili, a Cui je odmah odenuo i srpsku vezenu košulju, a na glavu metnuo šajkaču.

- Iz kineskog grada Vuhana došli smo na predlog naših saradnika iz Srbije. Uvek smo voleli tradicionalnu srpsku muziku, a sada smo očarani. Ovde su ljudi veoma ljubazni, a Sabor tako inspiriše, nadahnjuje i nekako na nas deluje vrlo emotivno, posebno kada čujemo zvuke trube - kazao nam je Cui, predstavivši nam se kao biznismen iz Kine. - Obožavamo srpsku hranu, a posebno rakiju šljivovicu. Direkt gađa u glavu, pa u noge, koje same počnu da igraju uz ritam ovih velikih bubnjeva... Sve zaigra u vama... Trubači bez daha ostaju, ali ne odustaju da "limenoj" udahnjuju život... Trube iz petnih žila, paraju nebo nad Gučom, vrište trube, vrište saboraši... Guča je počela da ključa. Naročito je moćan i snažan zvuk trube Saše Krstića iz Zagužanja, majstora trube, koji se u prestonicu Dragačeva vraća na velika vrata posle pauze od nekoliko godina.

- Evo me, tu sam, opet među svojima. Guči sve dugujem. Zbog nje sam postao to što jesam i sa svojom trubom sam proputovao svet. Ali, ipak: Svuda prođi, kući dođi - rekao nam je Saša, koji će saboraše svojom svirkom uveseljavati u subotu uveče na stadionu kraj Bjelice. Sviraće, dodao nam je, kao nikada ranije, da se oduži Guči, za pamćenje i zanavek.

Sa ništa manje srčanosti trubu svira i Bojan Ristić iz Vladičinog Hana. Iza njega su dve osvojene nagrade na saborima. Očekuje i treću da bi se ovenčao majstorskim pismom.

- Takmičim se već 26 godine u Guči. Fali mi jedna nagrada i nadam se da će ove godine doći u moje ruke. Dolaze nove generacije trubača, red je da njima, mladima, ustupim mesto na takmičarskoj bini, a u Guču ću uvek dolaziti, bez obzira na nagrade. Voleo bih da ove godine "zasijam", da osvojim "Zlatnu", dar vašeg lista - "Večernjih novosti", jer je ta nagrada omiljena svakom trubaču - ispričao nam je Ristić.

U Guči je i ove godine zasvirao Stojan Krstić, trenutno najstariji trubač koji još ne odustaje od svirke na Saboru. Ne pamti ni sam koliko već godina dolazi u Guču, ali zna da je sigurno više od četiri decenije.

- Samo neka se svira i veseli. I uvek kažem: "Daj, Bože, da nam truba svira zadugo, za veselje i ni za šta drugo" - zaključio je Krstić, stari trubački as, koji i dalje svira kao omladinac.

BONUS VIDEO - GUČKO „LUDILO“: Nazdravlja se rakijom, vijori se saborska zastava, odjekuje "Sa Ovčara i Kablara"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)