"PORTAL" NAS VODI U DREVNA VREMENA: U Lapovu odjekivao zveket mačeva, fijuk strela, ali i melodije naših predaka (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

07. 08. 2023. u 07:00

NA prvom "Viteškom danu", koji je juče u Lapovu okupio viteška udruženja iz cele Srbije, okupani avgustovskim suncem, zveckali su ukršteni mačevi vitezova, fijukale strele odapete iz replika starih lukova, mališani su se nadmetali u srednjovekovnim dečjim igrama, a replike tadašnje nošnje, oružja i opreme "šepurile" su se na brojnim štandovima.

ПОРТАЛ НАС ВОДИ У ДРЕВНА ВРЕМЕНА: У Лапову одјекивао звекет мачева, фијук стрела, али и мелодије наших предака (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Srednjovekovnim selom u dvorištu OŠ "Svetozar Marković" odzvanjala je muzika starih vremena, čuo se zveket mačeva vitezova koji su se borili pod teškom opremom, prolamao se zvuk sekire zarivene u metu, odzvanjao je zvuk bačenog koplja, ali i poklici mališana koji su uživali u mačevanju, streličarstvu i igrama koncentracije. Pažnju posetilaca zaokupio je bazar na kome su bili izloženi radovi od drveta, kože i metala.

- Prikazali smo kako se živelo u srednjem veku, kako su izgledale borbe i oprema tadašnjih vitezova, a deca su čak mogla i da podignu oklop i vide koliko je on bio težak. Viteško udruženje "Čelična straža" iz Lapova, organizator ove manifestacije, čiji je pokrovitelj Kulturno-turistički centar "Stefan Nemanja" iz Lapova, bavi se rekonstrukcijom kompletnog oružja i oruđa iz ranog 9, 10. i 11. veka - rekao je za "Novosti" Saša Milosavljević iz Lapova, član Viteškog udruženja "Čelična straža" iz Lapova.

Vladimir Pirc, član istog udruženja, dodao je da ovakvim i sličnim događajima žele da Lapovce podstaknu da proučavaju svoju istoriju, a naročito da edukuju decu i da ih "odvoje" od mobilnih telefona i interneta.

Gost iz Rusije

MANIFESTACIJI "Viteški dan" prisustvovao je i Gleb Kotsjuba iz Krasnodara u Rusiji, koji ima svilajnačko poreklo i koji želi da se vrati na dedino ognjište, jer je Srbija prelepa zemlja. - Ovo je fantastično! Atmosfera je sjajna. Želim da postanem član nekog viteškog udruženja i da imam replike srednjovekovnog oružja i oruđa - očarano je rekao Kotsjuba.

- Ovakve manifestacije su veoma bitne, jer mladi mogu da vide nekadašnji način života i da se upoznaju sa pravim vrednostima koje su danas zaboravljene. Naša družina, pre svega, simbolizuje povratak prirodi i starim zanatima, ali i moralnim vrednostima - ocenio je Dejan Vasilić, član Srednjovekovne družine "Pogani" iz Negotina, koja okuplja i članove iz Leskovca, Bora i Niša i koja je prezentovala predmete iz ranog srednjeg veka, a, pre svega, predmete koje su izradili tehnikom duboreza, predmete od kože, rogova, kostiju i ostalih stvari od prirodnih materijala.

Čuvanje vatre

NENAD Nikolić, jedan od starešina Viteške družine "Crni medved" iz Jagodine, ocenio je da ovakve manifestacije, osim razmene iskustava, "čuvaju vatru" koju su na svojim ognjištima založili naši preci. - Čuvajući tradiciju, trudimo se da čuvamo te vrednosti, da se bavimo starim zanatima, ali i sportom, kao što su streličarstvo, mačevanje, rvanje i drugi sportovi. Naše udruženje ima dvadesetak članova, Mitar Antić, čelnik družine, radi replike srednjovekovnih predmeta od kože i tkanine, Jovan Jovanović izrađuje replike oruđa i oružja od metala - kazao je Nikolić za naš list.

Mihailo Mitrović, član Viteškog udruženja "Sveti knez Lazar" iz Kraljeva, rekao je da su došli da pomognu razvoju kulture, da Lapovcima prikažu šta je bio srednji vek, kao i viteške borbe, bazare i razne radionice, kako bi na trenutak prošli kroz "srednjovekovni portal" i upoznali se sa pravim vitezovima i princezama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)