KAD ZAIGRA MEČKA: U ovom gradu danas se održava veliki vašar, prvi je bio još u 14.veku (FOTO)

S.BABOVIĆ

02. 08. 2023. u 18:18

VAŠAR na Svetog Iliju u Kruševcu treći ove godine, a prvi je održan još u 14.veku, pokazuje istraživanje istraživanje etnologa u okviru nacionalnog projekta „Tradicija vašara u Srbiji“.

КАД ЗАИГРА МЕЧКА: У овом граду данас се одржава велики вашар, први је био још у 14.веку  (ФОТО)

Foto:S.Babović

Kruševac je je 1839.godine doneo odluku da vašari traju tri dana, a već 1850.godine vašarski dani produženi su na pet. Najpoznatiji vašar bio je Vidovdanski marveni panađur. Za raziliku od srednjevekovne ponude, u 20.veku, prodavci su nudili proizvode kovača, lončara, užara, kamenorezaca, ali i majstora za tapiserije i lutke od kaučuka.

Nudili su se i lekovi bilje, gobleni, šeme za vez, runska neobrađena vuna, stoka, fabrički proizvodi i delovi pokućstva.

Stručnjaci iz Etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije ističu da su svoje proizvode us rednjem veku po vašarima prodavali trgovci iz svih krajeva Srbije, Makedonije, Bugarske, Zete, Durbovnika i Grčke, koji su na vašar donosili novac i robu različitog porekla, ali i namene.

- Prednjačili su so, vosak, loj, koža, vuna,tkanine, valjano sukno, nakit, kožni oapsači ukraćeni srmom, amovi, uzde, sedla, oklopi, mačevi, vrhovi za strele - napominje za „novsoti“ etnolog Jovana Stojković, koja je u ovom izuzetnom projektu predstavljala Narodni muzej u Kruševcu. 

Ponuda na vašarima menjala se kroz vekove, ali je vašarski prostor u Kruševcu oduvek bio isti- potes Prnjavor, danas Mudragovac. Ustalilo se ivreme odravanja vašara, pa se osim na Svetog Iliju 2.avgusta, vašari u Kruševcu održavaju 7.aprila(za Blagovesti), 24.juna (na dan Svetih apostola Vartolomeja i Varnave) i 21.septembra, kada vernici obeležavaju Malu Gospojinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)