DVA SPRATA, A MNOGO NEDOUMICA: Kako će završiti spor oko zgrade u Knez Mihailo 33 u kojoj je živeo veliki dobrotvor Nikola Spasić

D. Matović

18. 07. 2023. u 19:36

ZAMEŠATELjSTVO oko dva sprata zgrade u kojoj je nekada živeo veliki srpski dobrotvor Nikola Spasić, u Knez Mihailovoj 33 u Beogradu, ponovo je u centru pažnje javnosti. Firma "Jugoelektro" pre mesec dana upisala je kao svoje vlasništvo više od 2000 kvadrata, što je, prema izričitoj tvrdnji, Spasićeve zadužbine učinjeno na nezakonit način, zbog čega je podneta tužba Upravnom sudu.

ДВА СПРАТА, А МНОГО НЕДОУМИЦА: Како ће завршити спор око зграде у Кнез Михаило 33 у којој је живео велики добротвор Никола Спасић

Foto: D. Milovanović

Predsednik Zadužbine Vojin Đekić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare istakao da sporan prostor pripada državi, a "Jugoelektro" ima pravo korišćenja, a ne i vlasništva:

- Zainteresovani smo za ovaj prostor i nadali smo se da će ga država vratiti Zadužbini, kao što je to uradila sa šest lokala u prizemlju ove zgrade. Podneli smo žalbu Upravnom sudu, ali gotovo sam uveren da će sporni prostor biti prodat pre donošenja odluke, možda po nešto nižoj ceni od tržišne, koja iznosi 15 miliona evra.

Na Đekićeve optužbe reagovao je Đorđe Avramović, direktor "Jugoelektro" DOO, koji, između ostalog, piše:

- Imaoci prava na zgradi su Republika Srbija, "Jugoelektro" i Opština Stari Grad, i to je nesporna činjenica koja je upisana u evidenciju nepokretnosti u Republičkom geodetskom zavodu. Zadužbina Nikole Spasića je takođe upisana kao vlasnik lokala u prizemlju zgrade, a "Jugoelektro" - na prvom i drugom spratu. Na osnovu presuda Apelacionog suda i Prvog opštinskog suda, država je preuzela posed dela prizemlja i suposed podruma i tavana zgrade, kao i katastarske parcele. Privredno društvo "Jugoelektro" je steklo vlasništvo prvog i drugog sprata na osnovu Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti koji je zaključen pre 60 godina.

Avramović navodi da Zadužbina nije ostvarila pravo na restituciju prvog i drugog sprata:

- Ovakvi lažni navodi Zadužbine traju godinama. Uprava ne bira sredstva da dođe do imovine koja im ne pripada. Niko, pritom, ne postavlja pitanje funkcionisanja Zadužbine koja upravlja velikim brojem nekretnina i ubira ogromne prihode od rente koji nisu pod kontrolom bilo kog državnog organa. Način davanja nekretnina u zakup, utvrđivanja naknade, rokovi korišćenja, prihodi, sve je u rukama nekolicine ljudi. Tokovi novca su nepoznanica i van kontrole i domašaja države, pa i javnosti. Upravljanje Zadužbinom je u rukama nekoliko ljudi koji samostalno bez bilo kakve kontrole postavljaju rukovodeću strukturu. Primanja i naknade koje se daju trećim licima i "zadužbinarima" su pod velom tajne.

Odbijene žalbe na rešenje RGZ

NA rešenje Republičkog geodetskog zavoda, osim Zadužbine žalbu je uputila i Republika Srbija, preko Državnog pravobranilaštva. Obe žalbe spojene su u jednu i obe su - odbijene.

- Državno pravobranilaštvo tvrdi da su ugovorom zaključenim između opštine Stari grad i "Jugoelektra" na korišćenje dati prvi i drugi sprat, ali ne u svojinu. Iz potvrde Ministarstva privrede vidi se da je "Jugoelektro" privatizovano u skladu sa Zakonom o svojinskoj transformaciji i Zakonom o preduzećima, pa je upis izvršen bez isprave iz koje se može utvrditi da su poslovni prostori ušli u procenu vrednosti kapitala preduzeća - piše u Rešenju koje je 9. juna 2023. potpisao Miloš Bjelanović, načelnik odeljenja RGZ.

Optužbe na račun Zadužbine uputio je i Republički geodetski zavod (RGZ) koji tvrdi da je katastar postupao ispravno i u skladu sa zakonom.

- Predstavnici Zadužbine Nikole Spasića, u javnom nastupu, izostavljaju ključne informacije koje su bitne da bi se razumela problematika. Uskraćujući javnosti informacije da se u zgradi Zadužbine nalazi više pravnih vlasnika, pa čak i jedno fizičko lice kao vlasnici nad posebnim delovima objekta, oni manipulišu javnošću, čime pokazuju da je u pitanju ili elementarno nepoznavanje problematike ili vrhunsko licemerstvo - navode u RGZ. - U prošlosti smo svedočili sličnim situacijama u kojima strane, koje sebe smatraju oštećenim, koriste medije da bi iznele neistine o upisu u katastar i neosnovano optužile Republički geodetski zavod. Dosadašnji slučajevi su pokazali da kada istina izađe na videlo i utvrdi se da katastar nije kriv, medijska hajka prestaje. Ovo je najbolji dokaz da je u pitanju vršenje pritiska na državu i manipulacija javnim mnenjem.

U RGZ su uvereni da je ova kampanja pokušaj stvaranja pravne nesigurnosti na tržištu nepokretnosti kako bi se izvršio pritisak za ostvarivanje skrivenih ciljeva i ličnih interesa:

- Svi upisi u katastar nepokretnosti u Knez Mihailovoj 33 su sprovedeni u skladu sa zakonom i propisanim procedurama. Upis je zasnovan na podacima iz Zemljišne knjige, kada su se postupci upisa vršili u sudu. Svi relevantni postupci u vezi sa ovom nepokretnošću su transparentni i lako proverljivi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!