POŽAR OTKRIO HALABURIN LIK: U stenama na Vršačkim planinama otkrivena dugo čuvana tajna (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

09. 06. 2023. u 07:00

NAKON velikog šumskog požara, koji je prošlog leta zahvatio deo Vršačkih planina iznad samog Vršca, u stenama na popular - noj "Stazi zdravlja" ukazao se lik vršačkog srednjovekovnog junaka Janka Halabure.

ПОЖАР ОТКРИО ХАЛАБУРИН ЛИК: У стенама на Вршачким планинама откривена дуго чувана тајна (ФОТО)

Foto: J.J.Baljak

Čudo prirode ili samo plod mašte posmatrača, tek ova dugo skrivana šumska tajna ukazuje na to da Halaburin profil i danas stražari nad gradom, koji je u 16. veku upravo on nakratko bio oslobodio od Turaka.

Ovaj prizor Vrščani nisu imali priliku uživo da vide više od pola veka, jer je gusta šuma zaklanjala pogled na taj deo najpopularnijih vršačkih stena, koje se nalaze odmah do "Izazova", kluba ekstremnih sportova.

Jedini svedok tog fenomena bile su crno-bele fotografije, koje su nastale između dva svetska rata. Sada, kada je lanjski požar potpuno ogolio taj deo šume, šetači, kada gledaju sa određene distance i pod određenim uglom, mogu u tom ostenjaku jasno da vide profil zrelog muškarca sa ravnim čelom, izduženim nosem i izraženom bradom.

- Ta pojava u stenama identična je likovnom prikazu Janka Halabure. Zato se i veruje da je to baš on. Uostalom, i na grbu Vršca u tim istim stenama, koje su prikazane iz drugog ugla, takođe se krije Halaburin profil - kaže Fodor Tamaš iz vršačkog Udruženja ljubitelja starina "Feliks Mileker".

Lik Janka Halabure na Vršačkim planinama, Foto Privatna arhiva

Lik Janka Halabure u stenama uslikan još pre dva svetska rata

Janko Halabura bio je vođa vršačkih ustanika, koji su se 1594. zajedno sa Srbima iz celog Banata prvi put pobunili protiv turskog zuluma.

Bio je dovoljno hrabar da tada prihvati poziv turskog Arslanbega, zapovednika zaposednute Vršačke kule, na dvoboj. U toj borbi, koja je odigrana na mestu gde se danas nalazi turistički info-centar na bregu, odrubio je begovu glavu i tako nakratko izvojevao slobodu svom gradu. Detalj iz te bitke - Halaburina ruka u kojoj drži sablju sa nabijenom turskom glavom, glavni je motiv na pomenutom grbu Vršca, koji je ustanovljen još 1804. godine.

Iskusni posmatrači pre desetak godina otkrili su da se, osim njegove ruke, na grbu nalazi i njegov profil. Kuriozitet je i to što je na samo tristotinak metara od mesta gde su se dvojica istorijskih junaka sukobila, nalazi i stena Turska glava, koja navodno predstavlja odsečenu begovu glavu. Po toj steni je i vrh brega na kom se nalazi dobio ime.

Na planini još 20 likova

LjUDSKI i životinjski likovi u stenama jedinstven su fenomen Vršačkih planina. Fodor Tamaš do sada je otkrio i obznanio dvadesetak takvih formacija. Većina njih se nalazi na "Stazi zdravlja", na brdu Turska glava i uz asfaltni put do odmarališta Crvenog krsta. Zbog te pristupačnosti, one mogu poslužiti i kao turistička atrakcija ove ravničarske lepotice. Inače, mogućnost da se u prirodnim pojavama identifikuju razni likovi naziva se pareidolija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)