DA MALA JANJA DOBIJE ŠAKU: U zemunskoj galeriji “Nar”, u subotu humanitarna aukcija za kupovinu bolničke proteze desetogodišnjoj devojčici

D. Matović

21. 04. 2023. u 12:50

VELIKA humanitarna aukcija slika "Velika ruka za Janjinu malu", biće održana sutra, 22. aprila, u zemunskoj galeriji "Nar", a sav prihod od prodaje ići će na račun Janje Đurković za kupovinu bioničke proteze, čija je vrednost 57.000 evra. Desetogodišnja devojčica rođena je bez desne šake kao posledice sindroma amnionskih brida.

ДА МАЛА ЈАЊА ДОБИЈЕ ШАКУ: У земунској галерији “Нар”, у суботу хуманитарна аукција за куповину болничке протезе десетогодишњој девојчици

Privatna arhiva

Pre dve godine joj je dijagnostikovan koštani tumor na potkolenici koji je početkom prošle godine uspešno odstranjen. Janja se dobro oporavlja, ali je uskoro čeka još jedna operacija.

Malena, a hrabar borac prkosi nedaćama koje su je zadesile. Ide u školu "Mihajlo Pupin", dobar je đak, ima mnogo drugara. Levom rukom piše. Levom rukom slika. Ima mlađeg brata Boška i mnogo ga voli.

- Borimo se - kaže nam njena mama Zorica. - Trudimo se da Janja, i pored svih nedaća, raste u pozitivnom okruženju. Bilo nam je teško kada joj je dijagnostikovan tumor koštane potkolenice. Ispostavilo se, na sreću, da je dobroćudan. Čekamo rutinsku operaciju za dva meseca i nadamo se da ćemo sa tim završiti.

POMOĆ

ONI koji su u mogućnosti da pomognu maloj Janji da dobije funkcionalnu protezu, novac mogu da uplate na dinarski tekući račun broj 200-129810904-97, ili za uplate u evrima na devizni račun IBAN: RS35200000012986720571.

Potrebno 57.000 evra, do sada sakupljeno oko milion dinara

Roditelji malene Janje svesni su da bi njihova mezimica bila srećnija kada se ne bi razlikovala od vršnjaka. Zato su odlučili da potraže pomoć dobrih ljudi. I njeni školski drugovi i njihovi roditelji, u želji da joj pomognu, početkom godine organizovali su humanitarni bazar.

Foto: Zoran Jovanovic

 

- Do sada smo sakupili oko milion dinara - priča Zorica. - Potrebno je još novca i ne smemo da odustanemo. Zahvalni smo na ogromnoj podršci školi "Mihajlo Pupin", galeristima "Nara", umetnicima i plemenitim ljudima koji će pružiti veliku ruku našoj maloj Janji.

ŽELE DA IZRADA BUDE U SRBIJI

PORODICA Đurković odlučila je, ukoliko sakupi dovoljno novca, da se bionička proteza za Janju izradi u Srbiji.

- Mogli smo da idemo u inostranstvo, ali nama je u interesu da je napravimo ovde zato što je to dugoročni put - objašnjava Zorica. - Tek kada sakupimo polovinu sume od 57.000 evra počeće da je prave, a onda imamo rok od tri meseca da platimo ostatak.

Početne cene slika koje će biti ponuđene na aukciji odredili su umetnici. Svoja dela dali su Milan Aleksić, Pavle Musić, Mikica Mitrović, Bratislav Anđelković i mnogi drugi. Izložba se otvara promocijom dečje knjige "Plamena i Ćutač", čiji su autori Janjini mama i tata, Zorica i Damir Đurković.

- Knjiga govori o različitostima, a napisali smo je da bismo pružili podršku drugoj deci, koja su kao i naša Janja različiti a savršeni - kaže Zorica. - Želeli smo da podignemo svest da postoje drugačija deca. Autorska prava za knjigu, koja je lepo ilustrovana, daćemo Udruženju amputiranih koje tek treba da bude osnovano u Beogradu. Prihod od prodaje biće namenjen za kupovinu proteza za drugu decu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a