MISTERIJA "HISTORIJE UNIVERZE": Najstarija knjiga u kruševačkom istorijskom arhivu ima 216 listova i štampana je u veneciji 1721. godine

S. BABOVIĆ

21. 03. 2023. u 12:11

MEĐU 13.000 naslova koje čuva Istorijski arhiv u Kruševcu jedan je poseban i prava je misterija kako je dospeo u ovu ustanovu.

МИСТЕРИЈА ХИСТОРИЈЕ УНИВЕРЗЕ: Најстарија књига у крушевачком историјском архиву има 216 листова и штампана је у венецији 1721. године

Foto:S.Babović

Reč je o unikatnom, omalenom izdanju pod naslovom Historia universa, štampanom na latinskom jeziku još davne 1721, a mi smo bili u ekskluzivnoj prilici da zavirimo u depo - tamo gde se, pod posebnim merama zaštite, čuva ova specijalna publikacija od 216 listova.

- Pouzdano znamo da je štampana u Veneciji, nije tajna ni godina objavljivanja, ali možemo samo da pretpostavimo da nije bila većeg tiraža - objašnjava Milanka Mijajlović, arhivski savetnik Istorijskog arhiva u Kruševcu. - Ima oko 430 strana čistog štampanog teksta, raspoređenih u dva stupca i nije prevedena. Sve naše knjige ovde su dospele poklonom ili otkupom, pa verujemo da je tako bilo i u ovom slučaju.

Već delimični prevod početne stranice knjižice sadrži tekst: "Celokupna istorija Starog i Novog zaveta", posle čega je, između ostalog, naznačeno da je reč o hronološki poređanom materijalu. Tu je i naznaka: "...Bivši galski učenik Patavinske bogoslovije", kao i napomena da je reč o "znatno proširenom i na latinski prevedenom sadržaju.

Osim dragocenog dela Historia universa, još jedna knjiga u kruševačkom Arhivu potiče iz 18. veka - "Kratka istorija Kraljevstva Srbije, Raške, Bosne i Tame", koju je preveo, preradio i priredio arhimandrit Jovan Rajić, a štampana je u Beču 1793.

U depoima Istorijskog arhiva grada pod Bagdalom, inače, čuva se 835 fondova organa uprave, školstva, crkava i manastira, privrednih i drugih organizacija, te kulturnih i socijalnih ustanova, pa i udruženja sa teritorije čitavog Rasinskog okruga.

Najvredniji je, međutim, upravo deo fonda nazvanog "Stare i retke knjige".

- Tu čuvamo i "Historiju univerzu", zajedno sa 79 retkih i 74 stare knjige - precizira profesor istorije Nenad Sokolović, direktor Istorijskog arhiva. - Najstarije matične knjige su nam iz četvrte decenije 19. veka, a uglavnom se radi o crkvenim evidencijama rođenih i umrlih. Sveukupno, imamo oko osam i po kilometara knjiga, što je proporcionalno, sa kvadraturom koju obuhvata, možda i najbrojnija građa u Srbiji.

A, pomenuta knjižica iz 1721. nalazi se pod ključem, u posebnoj vitrini, i nije dozvoljeno da se iznosi iz depoa. Čuva se na lokaciji stare zgrade preduzeća "Jastrebac", u Balkanskoj ulici, gde se nalazi i oko dva kilometra građe - ukupno 250 fondova i biblioteka. Dva depoa sadrže samo knjižne fondove...

- Zbirka starih i retkih knjiga čuva se zaštićena od svetlosti, sa propisanom vlažnošću vazduha i temperaturom - objašnjava arhivski savetnik Bojana Jovac, rukovodilac Službe arhiva. - Knjige su, uglavnom, u kožnom povezu, ali ima i onih sa većim oštećenjima, pa je izuzetno važno da uslovi čuvanja budu na najvišem nivou, da ne bi došlo do raspadanja papira, ili propadanja neke druge vrste.

BAŠTINA

Arhiv godišnje registruje između 3.000 do 4.000 korisnika, a rad ove ustanove je organizovan na četiri lokacije. Osim stare građe i knjiga, prepoznatljiv je i po periodičniku "Rasinski anali", na koji se i naučnici - već 20 godina - oslanjaju tokom istraživanja. Arhiv je 2018. poneo priznanje "Zlatna arhiva" za nemerljiv doprinos čuvanju dragocene srpske baštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a