PERSIDA JE BILA UNUKA JEDNOG, A MAJKA TRI JUNAKA: Tužna sudbina naslednika Stanoja Glavaša, dali živote za Srbiju (FOTO)

S.BABOVIĆ

20. 02. 2023. u 21:50

STANOJE Glavaš (1763-1815), junak Prvog srpskog ustanka mučki je ubijen na Sretenje 1815.godine. Iza njega su ostali ožalošćeni potomci, ali je najtužniju sudbinu doživela njegova unuka, Persida Radojković-Glavašević.

ПЕРСИДА ЈЕ БИЛА УНУКА ЈЕДНОГ, А МАЈКА ТРИ ЈУНАКА: Тужна судбина наследника Станоја Главаша, дали животе за Србију (ФОТО)

Foto:Wikipedia,FB U Vremenu starog Kruševca

Poslednje dane života provela je na periferiji Kruševca, u oronuloj, trošnoj kući. Sva tri sina izgubila je u oslobodilačkim ratovima.Najstariji Milan je učestvovao u odbrani Beograda, tu se udavio u Dunavu. Milivoje je podlegao ranjavanju kod Krupnja. Ljubomir je umro od tifusa 1916.godine na ostrvu Vido.

-Moj deda Milosav,brat Stanoja Glavaša, bio je obor-knez u selu Bivolju, gde je i moj otac živeo-posvedočila februara 1930.godine nesrećna Persida Radojković-Glavašević.-Ja sam unuka Stanoja Glavaša, koji je ipak imao zasluga za ovu zemlju. Imala sam tri sina,koji su na poziv Kralja svi otišli u rat. Znali su oni za podvige svoga pretka Stanoja. Znali su da je Glavaš žrtvovao svoj život za otadžbinu, braneći je od Turaka. Znali su za njegovu hrabrost i ugledali su se na njega. Bili su oni hrabri,kao što je i Stanoje bio. Otišli su,ali se nisu vratili.

Srbija se oslobodila, ali je Persida živela kao u ropstvu, od samo 40 dinara invalidnine, koju je mesečno dobijala na ime pogibije sva tri sina. I taj podatak je poslednji zabeležen o unuci Stanoja Glavaša. Sudbina samog junaka, daleko je poznatija.

JUNAŠTVO Stanoja Glavaša opisano je u usmenoj poeziji. Poznata je i drama Đure Jakšića(1832-1878)posvećena junaku Glavašu, napisana u duhu srpskog romentizma i na talasu nacionalnog zanosa.

PESME

Junaštvo Stanoja Glavaša opisano je u usmenoj poeziji. Poznata je i drama Đure Jakšića(1832-1878)posvećena junaku Glavašu, napisana u duhu srpskog romentizma i na talasu nacionalnog zanosa.

-Stanoje Stamatović,poznatiji kao Stanoje Glavaš bio je vojvoda u Smederevskoj nahiji i jedan od najistaknutijih starešina ustanka-podseća Milan D.Stojanović,istraživač kruševačke istorije.- Bio je predviđen za vođu Prvog srpskog ustanka 1804.godine, ali je na njegov predlog izabran Karđorđe Petrović.

Herojstvo je pokazao u opsadi Beograda, Boju na Deligradu, oslobođenju Topličkog okruga. Nedaleko od Kruševca, gde je završila njegova unuka, borio se u Varvarinskoj bici, od 18.do 21.septembra 1810.godine.

Foto.S.Babović,arhiv M.Stojadinović

Persida Glavašević

-Glavaš se posebno istakao u toj borbi, kao i Uzun Mirko Apostolović,Jovan Kursula i Hajduk Veljko-predočava za “Novosti” istoričar Goran Vasić.-Ustanicima je ovom pobedom vraćeno samopouzdanje i vera u konačno oslobođenje od Turaka.

Tu slobodu, na žalost, nije dočekao. Turci su ga iskasapili na 15.februara,po starom kalendaru, pet godina nakon bitke kod Varvarinskog polja. Glavu su mu odsekli i okačili na čengele ispred Stambol kapije. Kasnije je vraćena i sahranjena sa telom u porti Crkve Svetog Arhangela Gavrila u Baničini, kod Smederevske Palanke. Ali priče o Glavašu nastavile su da žive. Sve do smrti, pričala ih je Persida Radojković-Glavašević, unuka jednog i majka tri junaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!