BIO JE LIČNI AĐUTANT KRALJU ALEKSANDRU: Kruševljanin se družio sa Šarl De Golom i proslavio se u Balkanskim ratovima (FOTO)

S.BABOVIĆ

28. 01. 2023. u 19:40

GENERAL Dušan D.Krstić (1889-1981), rođen u Kruševcu, proslavio se u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu, a bio je i ađutant kralja Aleksandra Karađorđevića i veliki prijatelj Šarl De Gola.

БИО ЈЕ ЛИЧНИ АЂУТАНТ КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ: Крушевљанин се дружио са Шарл Де Голом и прославио се у Балканским ратовима (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

Njegovo herojstvo palo je u zaborav i donedavno se malo šta znalo o srpskom generalu, koji je zahvaljujući naslednicima i Narodnom muzeju u Kruševcu ponovo dospeo u žižu javnosti kada je pre dve godine priređena izložba “Kraljev ađutant-General Dušan D.Krstić” .

Neverovatan život imao je general Krstić,od trenutka kada je nakon završene kruševačke gimnazije upisao Vojnu akademiju 1905.godine. Kaplar postaje već naredne godine, ponarednik-1907, narednik 1908.godine. Kao potporučnika ga raspoređuju u 6.pešadijski puk. Pvi Balkanski rat dočekuje kao vodnika Prve čete drugog bataljona 12.pešadijskog puka “Car Lazar” u Kruševcu.

Kao pitomac je poslat u rat i svoje školovanje nastavio - na bojnom polju. Ranjen je u Valjevu, ali sa nerazaslom ranom poslat na front 1915.godine. Tokom povlačenja preko Albanije oboljeva od trbušnog tifusa. Odlazi u Bizertu, potom je kod Soluna u Mikri 1916.godine. Zbog malarije se oporavljao u Nici, Tulonu, Grenoblu.

Po završetku Velikog rata, Krstić postaje major i pitomac Više vojne škole u Parizu. Tu postaje veliki prijatelj sa Šarl De Golom. Potpukovničku i kasnije pukovničku karijeru nastavlja u Štipu, Dubrovniku, Beogradu, Varaždinu.

Kao čovek od izuzetnog poverenja kralja Aleksandra, bio je njegov ađutant od 1929. sve do atentata u Marseju 1934.godine. U trenutku kada je ubijen jugoslovenski kralj, čuvao je njegove sinove Petra, Andreja i Tomislava.

Ukazom kralja Petra Drugog, dobija čin generala 1936.godine. Službuje u Nišu i u Bitolju, dok je po završetku Aprilskog rata interniran u logor Mauthauzen. Posle Drugog svetskog rata, nije pristao da se učlani u Komunističku partiju Jugoslavije, imovina mu je oduzeta.

Ona mu je vraćena samo par meseci pre smrti,1981.godine, ali kako su za "Novosti" posvedočili potomci generala, nikada se nije žalio što živi sa podstanarima. Sahranjen je na Novom groblju u Nišu.

BONUS VIDEO - GDE JE SRPSKO BLAGO: Kakva je sudbina hiljada rukopisa, relikvija, ikona, umetničkih dela...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere