DAN KADA JE PRVI PUT OSLOBOĐEN KRUŠEVAC: Srbi sa Rusima pobedili Turke na Varvarinskom polju (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

30. 01. 2023. u 15:20

KRUŠEVAC je prvi put oslobođen od Turaka 1810. godine uz pomoć Rusa.

ДАН КАДА ЈЕ ПРВИ ПУТ ОСЛОБОЂЕН КРУШЕВАЦ: Срби са Русима победили Турке на Варваринском пољу (ФОТО/ВИДЕО)

Sa izložbe o Kruševačkoj nahiji, Foto S. Babović

U septembru te godine odigrala se Varvarinska bitka, koju su Srbi dobili sa ruskim saveznicima tokom Prvog srpskog ustanka. U Varvarinskoj bici posebno su se istakli Stanoje Glavaš, Uzun Mirko Apostolović, Jovana Kursula i Hajduk Veljko.

Komandu združenih jednica preuzeo je grof Jozef K. Orurk. Naredio je da se preseli celo selo, istog imena kao današnja opština. Ahmed Huršid-paša je sa svojim snagama sa oko 10.000 do 15.000 ljudi krenuo u napad, dok su se branioci ušančili.

Grof Orurk je imao saznanja o pravcu dolaska Turaka i na vreme rasporedio četiri pešačke trupe od po 150 ljudi, čiji je zadatak bio da na sebe privuku glavni napad. Turci su nastavili da bez uspeha napadaju još više puta, po krilima, ali ih je odbila umešno organizovana odbrana. Sa kontranapadima Hajduk Veljka, tursku vojsku su izložili unakrsnoj vatri, suzbili i konačno proterali nakon dejstvovanja topova.

- Varvarinska bitka je zapravo bila jedina organizovana veća bitka u nahiji, ali je njen rezultat značajan uprkos činjenici da je Kruševac bio slobodan samo dve i po godine - kaže za „Novosti“ istoričar Goran Vasić.

Publikacija "Kruševačka nahija od 1804. do 1833", koja upravo donosi činjenice o Varvarinskoj bici, ali i drugim borbama vođenim pre i uoči oba srpska ustanka, uskoro izlazi iz štampe. Izložba na istu temu otvorena je do kraja februara u kruševačkom muzeju.

BONUS VIDEO - GDE JE SRPSKO BLAGO: Kakva je sudbina hiljada rukopisa, relikvija, ikona, umetničkih dela...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri