SPREMITE VASILOPITU ZA SUTRAŠNJI PRAZNIK: Otkrivamo recept za specijalitet koji Grci jedu na praznik Svetog Vasilija (FOTO)

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

13. 01. 2024. u 19:24

U čitavoj Grčkoj, pa i na Svetoj Gori, postoji običaj da se za praznik Svetog Vasilija sprema jedan kolač koji se po njemu i zove Vasilopita.

СПРЕМИТЕ ВАСИЛОПИТУ ЗА СУТРАШЊИ ПРАЗНИК: Откривамо рецепт за специјалитет који Грци једу на празник Светог Василија (ФОТО)

Foto: J.S.

Obično na njemu stoje i slova H P što je skraćenica od hronja pola (mnogaja ljeta) ili K H skraćeno od kali hronja (dobra godina).

Gordana Dimitrijević iz Vranja, rado sprema ovu pitu, jer joj se dopada kakvog je ukusa, ali i zbog toga što se njeno spremanje vezuje za razne običaje. 

U Vasilopitu se, poput naše česnice, stavlja jedan novčić koji se traži tokom lomljenja, odnosno konzumiranja ovog kolača. Postoje čak novčići namenski izrađeni samo za korišćenje u vasilopiti, sa krstom i na reversu i na aversu kovanice.
Deca u Grčkoj Deda Mraza nazivaju Sveti Vasilije, i veruju da im on donosi poklone na svoj praznik, 1. januara.

A evo i recepta koji je naša sagovornica podelila sa čitaocima Novosti.

Foto: J. S.

Potrebno je:

4 jaja
550 gr brašna
250 gr šećera
150 gr putera
kesica vanilin šećera
kesica praška za pecivo
prstohvat sode bikarbone
1 decilitar konjaka ili brendija
4 decilitra soka od pomorandže
1 pomoradža (kora)
1 limun (kora)
za dekoraciju oljušteni bademi i šećer u prahu

Foto: J. S.

Priprema:

Odvojite belanca od žumanca. Mikserom umutite žumanca sa šećerom i sa dve kašike vode. Mutite dok masa ne postane svetla i penasta. Uz lagano mućenje dodajte i puter, malo po malo. Sve zajedno mutite još nepun minut.

U smesu sipajte i sok od pomorandže i konjak (ili brendi). Pomešajte varjačom da se sve sjedini. Nastavite sa mešanjem dodajući brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Izrendajte koru 1 pomorandže i limuna i dodajte smesi.

Belanca umutite u čvrstu penu (sneg), pa ih lagano umešajte u već domijenu masu. Sve zajedno izlijte u kalup za pečenje (oko 25cm prečnika) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pospite po vrhu iseckane bademe. Pecite oko sat vremena u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.

Pre serviranja pospite vasilopitu prah šećerom.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Snaga zajedništva i solidarnosti