HLADNA ČORBA OD KRASTAVACA KOJU GRCI I BUGARI OBOŽAVAJU: Ne mogu da zamisle obrok bez taratora - ovo mu daje poseban šmek

Novosti onlajn

06. 09. 2023. u 18:00

NAJBOLjI recept za caciki bez kog Grci ne mogu da zamisle jelo je pred vama! Sa druge strane, Bugari ga zovu tarator.

ХЛАДНА ЧОРБА ОД КРАСТАВАЦА КОЈУ ГРЦИ И БУГАРИ ОБОЖАВАЈУ: Не могу да замисле оброк без таратора - ово му даје посебан шмек

Foto: Jutjub/Printskrin/ Bakina Vanglica

Hladna čorba od krastavaca, poznatija kao tarator, je tradicionalno jelo bugarske kuhinje. Međuim, prisutna je i u mnogim drugim kuhinjama: srpskoj, makedonskoj, grčkoj, turskoj, iranskog, mađarskog i sl.

Varijante su različite, dok se u Srbiji služi kao gusta salata bez dodavanja oraha i vode, u Grčkoj je poznatiji kao caciki (tzatziki) salata.

Sastojci:

  • 750 ml domaćeg kiselog mleka
  • 500 g svežeg krastavca
  • 50-60 g oraha (prethodno tostirani)
  • 2 struka mladog belog luka
  • ½ veze mirođije
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so i biber prema ukusu

U blender dodati kiselo mleko, krastavac, orahe, seckani beli luk, krupno seckanu mirođiju i maslinovo ulje, pa dobro izmiksati sve sastojke da se dobije glatka masa. Zatim, dodati začine prema ukusu i dobro ohladiti u frižideru. Poslužiti uz dekoraciju po izboru.

Savet: Za fantastičan ukus preporučujem da unapred pripremite kiselo mleko pomešano sa belim lukom i ostavite na hladnom kako bi se aroma belog luka bolje prožela sa kiselim mlekom.

(Stil)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)