STARI OBIČAJ JE DA SE NA STOLU NAĐE OVIH 7 JELA: Saznajte šta treba da se nađe na trpezi za Božić

Novosti online

04. 01. 2024. u 16:30

BOŽIĆ je najradosniji praznik. Prvi dan je uvek 7. januara, a praznuje se tri dana. Ljudi se pozdravljaju: "Hristos se rodi!", a otpozdravljaju: "Vaistinu se rodi!" Na Božić, rano ujutru, u kuću dolazi specijalni gost (to se obično dogovori sa domaćinom). On se zove položajnik ili polažajnik. Smatra se da će ta osoba cele naredne godine donositi sreću u kuću. Porodica se obično okuplja za ručkom, a pre toga se lomi česnica.

СТАРИ ОБИЧАЈ ЈЕ ДА СЕ НА СТОЛУ НАЂЕ ОВИХ 7 ЈЕЛА: Сазнајте шта треба да се нађе на трпези за Божић

Foto Shutterstock

Stari običaj je da se na Božić na vašoj trpezi nađe bar sedam jela, jer ona simbolišu sreću i blagostanje, odnosno da ćete čitave godine imati šta da jedete. Običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolisalo jedan dan u nedelji, zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi.

Suvo voće i urme

Obavezni su i na božićnoj, ali i na trpezi za Badnje veče. Možete da služite kao dekoraciju, ali i slatku užinu.

Česnica 

Česnica je pogača koja se mesi bez kvasca, a u nju se obavezno stavlja novčić. Vrti se u krug i lomi pre ručka, a smatra se da će osoba koja izvuče novičić imati sreće i novca. Takođe možete da stavite drvo drena ili neku žitaricu, za zdravlje i bolje useve. 

Predjelo

Za predjelo se obično služe suhomesnati proizvodi, sir, kajmak i salate. To jedite uz česnicu, a možete da napravite i neku pitu. 

Salata

Na prazničnoj trpezi nezaobilazne su ruska ili mimoza. Ukoliko želite da napravite neku drugu probajte kupus salatu koja se pravi malo drugačije, a odlična je uz pečenje. A i pečene paprike su dobro rešenje.

Čorba ili supa

Pre glavnog jela obično se služi čorba ili supa, a najpoznatije su domaća sa rezancima ili sa knedlama. Ako se odlučite za čorbu onda obavezno poslužite teleću.

Sarma

Bez sarme ne može da prođe nijedna svečana ili praznična trpeze zimi, a ona se služi pre pečenja.

Pečenje

Običaj je da se za Božić jede praseće ili jagnjeće pečenje, a možete da ga ispečete sami kod kuće.

(StvarUkusa/Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu