RECEPT ZA HUMUS SA PEČENIM PAPRIKAMA: Ideja za nešto posno i slasno
Očekuje vas blagoslatki, malo dimljeni, slani kremasti namaz. Ovaj recept je idealan da ga poslužite sa salatom od svežeg paradajza.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 300 g pečene crvene paprike, dobro oceđene
- 450 g oceđenog humusa, i malo rezervne tečnosti
- 2 kašike tahinija
- 2 kašike maslinovog ulja
- ½ limunovog soka
- 2 čena belog luka, zgnječen
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice kima
- ½ kašičice mlevenog korijandera
Priprema:
Za humus su vam potrebne potpuno kuvane leblebije. Možete da koristite one koje su već skuvane i konzervisane, a možete i sami da ih pripremite. Ako želite da namaz bude kremastiji, obavezno ih prekuvajte, a možete i da oljuštite svako zrno, ako vam se baš ne žuri. Obavezno ostavite sa strane i malo vode iz konzerve ili vode u kojoj su leblebije kuvane. Tahini je pasta od semena susama koju možete da kupite gotovu ili takođe sami da napravite tako veoma kratko prepeći susam i dobro ga izblendirati dok ne dobijete kremastu masu.
Pravljenje originalnog humusa je veoma jednostavno. Ocedite leblebije kroz cediljku, ostavite deo tečnosti sa strane i pomešajte sve sastojke u procesoru za hranu. Blendirajte sve oko jedan minut dok namaz ne postane dovoljno gladak, prema vašem ukusu. Kremastost postižete povremenim dodavanjem tečnosti od leblebija.
Potom u mašinu dodajte očišćenje pečene paprike i sve miksajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Ovako spremljeni humus uvek možete da dosolite i dodate maslinovo ulje, nećete ga pokvariti.
Vaš namaz je spreman. Servirajte ga uz prepečen hleb i salatu od paradajza i zeleniš, bacite prstohvat slatke suve mlevene paprike kao dekoraciju i nećete pogrešiti.
(ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

PAŠTETA OD KIKIRIKIJA I KROMPIRA: Savršen namaz za post na vodi
03. 03. 2025. u 13:30Jovana Vasić

NEŠTO SKROZ DRUGAČIJE: Zdrav namaz od semenki suncokreta
26. 02. 2025. u 11:00Jovana Vasić

KIKIRIKI PUTER: Recept koji je bolji, zdraviji i jeftiniji od kupovnog
21. 01. 2025. u 11:00Novosti online

NAPRAVITE DOMAĆI MASLAC: Recept je vrlo jednostavan, a ukus kupovnog ne može ni da parira ovakvom puteru
10. 01. 2025. u 14:00Novosti online

POGINUO ALEKSANDAR KOLAROV: U nezapamćenoj tragediji u Kočanima stradao i gitarista benda DNK
TRAGEDIJA koja je potresla Severnu Makedoniju odnela je još jedan život.
16. 03. 2025. u 17:00

RODITELjI POGINULE DECE FORMIRALI ŽIVI ŠTIT: Ne dozvoljavaju da se tela odnesu na obdukciju
RODITELjI koji su u požaru izgubili svoju decu u diskoteci "Puls" u Kočanima ne dozvoljavaju da se tela nastradalih odnesu na dodatnu obdukciju u Skoplje, tražeći da im se odmah predaju kako bi pripremili sahrane, javlja Plusinfo.
16. 03. 2025. u 19:40

CECA U ARKANOVOM RODNOM MESTU: Obuzele je naročite emocije
PEVAČICA Ceca Ražnatović, sinoć, 15. marta, priredila je spektakularan koncert pred punom halom u Brežicama, u Sloveniji.
16. 03. 2025. u 13:17
Komentari (0)