BOGATA I IZGLEDOM I UKUSOM: Francuska pita sa krompirom, slaninom i pavlakom
Francuska pita u koju idu krompiri, slanina, praziluk i pavlaka odličan je izbor za kvalitetan, obilni doručak.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 300 grama praziluka
- 600 grama oljuštenih krompira
- 100 grama lenti dimljene slanine
- 250 grama brašna
- 150 mililitara vode
- 140 grama margarina
- peršun
- 150 mililitara kisele pavlake
- 3 jaja
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika mešavine začina
- 4 kašike belog vina
- ulje
- so
- mleveni crni biber
Priprema:
Glavicu crnog luka isečemo na tanke polukrugove. Krompire isečemo na tanke krugove. Praziluk isečemo na tanke kose krugove. Sitno isečemo peršun. Lente slanine isečemo na sitnije kocke. U tiganju na zagrejanom ulju pržimo isečen crni luk.
Kada luk omekša u tiganj dodamo isečenu slaninu. Kada se slanina isprži dodamo isečen praziluk, sipamo belo vino, dodamo mešavinu začina, posolimo, pobiberimo i promešamo. Zatim dodamo isečen peršun, krompire i promešamo. Kada se krompiri proprže sklonimo tiganj sa šporeta.
U veći sud stavimo brašno, margarin, posolimo i rukom mesimo sastojke postepeno dodajući vodu. Ostavimo testo da odstoji u frižideru. Zatim premesimo testo na pobrašnjenoj radnoj površini i podelimo na jedan veći i jedan manji deo.
Od većeg dela testa oklagijom razvučemo veću koru. Koru stavimo u keramičku posudu za pečenje ostavljajući da krajevi vise van posude. Zatim od manjeg dela testa razvučemo koru veličine keramičke posude. Koru u posudi na više mesta izbockamo viljuškom. Zatim na koru nanesemo fil iz tiganja.
Malim okruglim kalupom na sredini manje kore napravimo okrugli otvor. Korom prekrijemo fil. Krajeve prve kore uvijemo ka unutrašnjsti posude.
Polupamo jedno jaje i odvojimo belance od žumanca. Izmućenim žumancem pomoću kuvarske četke premažemo pitu. Pečemo 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
U sud sa pavlakom polupamo preostala 2 jaja i izmutimo žicom za mućenje. Izvadimo posudu iz rerne. Pomoću kutlače u udubljenje u piti nanesemo mešavinu jaja i pavlake. Vratimo posudu u rernu. Pečemo još 10 minuta na 190 stepeni.
Francuska pita sa krompirima može da se dekoriše prema želji, grančicom mirođije ili nane koja se stavi u sredinu.
(still)
Preporučujemo
TRADICIONALNA VRANjANSKA PITA: Samsa sa mileramom od gotovih kora
15. 03. 2025. u 07:00
FENOMENALNA POSNA SUVA PITA: Desert za svaku priliku
08. 03. 2025. u 12:30Jovana Vasić
ZELENSKI SA PRVE LINIJE FRONTA POSLAO PORUKU OČAJA: Rusa je sve više i više! Situacija teška i komplikovana
PREDSEDNIK Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da je situacija na frontu teška i komplikovana i da se povećava broj ruskih snaga.
20. 12. 2025. u 07:09
RUSI ĆE NAPASTI EU MNOGO RANIJE: Veliko upozorenje iz Ukrajine, poznata godina i glavna meta
RUSIJA je pomerila svoje planove za direktnu agresiju sa 2030. na 2027. godinu, a Evropa je sve glasnija o riziku od direktnog sukoba, u kojem bi se baltičke države mogle naći pod okupacijom.
20. 12. 2025. u 09:41
Objavljeni INTIMNI kadrovi Melanije Tramp iz KUPATILA - i to ZLATNOG! Donald je pitao da li je videla, ona mu odgovorila (VIDEO)
MELANIJA je besprekorno stilizovana – šeširi, štikle, frizura – sve je u skladu sa njenim hladnim i kontrolisanim imidžom
19. 12. 2025. u 19:01
Komentari (0)