NAJVEĆA TAJNA PENTAGONA: Američka nevidljiva vojska vršlja svetom - šta je projekat "Smanjenje odraza"?

Novosti online

18. 05. 2021. u 19:04

AMERIČKA vojska upravlja velikom mrežom vojnika i civila koje koristi za tajne misije u zemlji i inostranstvu, tvrdi magazin Njuzvik, dodajući da ta sila manipuliše i društvenim mrežama.

НАЈВЕЋА ТАЈНА ПЕНТАГОНА: Америчка невидљива војска вршља светом - шта је пројекат Смањење одраза?

Foto: Depositphotos

Nakon dvogodišnje istrage, Njuzvik tvrdi da se tajna vojska sastoji od oko 60.000 ljudi, od kojih mnogi koriste lažni identitet za izvršavanje svojih zadataka. Agenti Pentagona deluju u stvarnom životu i na mreži, a neki su čak angažovani u privatnim preduzećima i poznatim kompanijama.

Masivni program, neslužbeno poznat kao "smanjenje odraza", navodno je 10 puta veći od tajne službe CIA-e, što je čini "najvećom tajnom službom koju je svet ikad poznavao". Ali prava razmera i opseg vojske u senci i dalje su strogo čuvana tajna. Niko ne zna ukupnu veličinu programa, a Kongres nikada nije održao saslušanje o sve većem oslanjanju vojske na program.

Čini se da postoji vrlo malo ili nimalo transparentnosti u vezi s masivnom tajnom vojnom silom, čak iako njen kontinuirani razvoj "dovodi u pitanje američke zakone, Ženevske konvencije, kodeks vojnog ponašanja i osnovnu odgovornost".

Otprilike polovinu programa čini osoblje specijalnih operacija koje traga za teroristima u ratnim zonama i radi u "nepriznatim žarištima" poput Severne Koreje i Irana. Specijalisti za vojnu obaveštajnu službu čine drugi po veličini deo tajne vojske.

Međutim, najbrže rastuća grupa unutar tajnih snaga Pentagona deluje isključivo na internetu. Ovi "sajber borci" imaju lažni identitet da bi prikupljali obaveštajne podatke i tražili "javno dostupne informacije" na internetu. Oni čak navodno učestvuju u "kampanjama za manipulaciju društvenim mrežama". Stotine ovih ratnika iz senke s tastaturom zaposleni su u Agenciji za nacionalnu bezbednost, piše Njuzvik.

Prema informacijama, mreža se oslanja na 130 privatnih kompanija i desetine malo poznatih i tajnih vladinih agencija koje podržavaju njeno poslovanje. Kompanije, koje rade sve, od krivotvorenja dokumenata do stvaranja lažnih identiteta, zajedno zarađuju više od 900 miliona dolara godišnje da bi pomogle finansiranje tajne vojske.

Iako agenti Pentagona obično ostaju ispod radara, Njuzvik tvrdi da postoji nekoliko slučajeva u kojima su otkriveni. U jedan takav incident 2013. godine uključen je američki "diplomata" Rajan Fogl, koji je uhapšen u Rusiji dok je navodno pokušavao da regrutuje dvostrukog agenta.

Slučaj je široko medijski pokriven i izazvao je ruganje zbog naizgled zastarelih špijunskih predmeta koje je Fogl posedovao, uključujući perike, naočare za sunce, mapu ulice Moskve, kompas, kao i stari Nokia telefon. Međutim, stručnjak koji je razgovarao za Njuzvik rekao je da telefon vjerovatno krije visoko sofisticirane komunikacijske uređaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju