BLINKEN S LAVROVOM: Pripreme za sastanak Putina i Bajdena, ali i razgovor o Arktiku

D. D. S.

18. 05. 2021. u 12:58

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken sastaje se sa visokim danskim zvaničnicima na početku turneje koja uključuje sastanak Arktičkog saveta, ali i njegov prvi susret sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim. Šefovi diplomatija Rusije i SAD razgovaraće o pripremama za prvi susret šefova Kremlja Vladimira Putina i Bele kuće Džozefa Bajdena, ali i o geopolitički važnom, arktičkom regionu.

БЛИНКЕН С ЛАВРОВОМ: Припреме за састанак Путина и Бајдена, али и разговор о Арктику

Foto: EPA

 Osam država ima teritoriju u arktičkom regionu - Kanada, Danska (preko Grenlanda), Finska, Island, Norveška, Rusija, Švedska i Sjedinjene Države (preko Aljaske). I Kina pokazuje sve veću zainteresovanost za ovaj region.

Ove zemlje dele mnoge interese, uključujući potrebu za saradnjom u misijama traganja i spašavanja, sprovođenju propisa o pomorskoj sigurnosti i očuvanju blagostanja autohtonih arktičkih zajednica. Međutim, ovo relativno mirno i uglavnom nenaseljivo područje sve više postaje fokus međunarodne saradnje i konkurencije. Klimatske promene, globalizacija i povratak rivalstva velikih sila pretvaraju region u geopolitičko žarište.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri