MILIONERI PROTIV MILIJARDERA: Neobični protesti u NJujorku i Vašingtonu pred kućama DŽefa Bezosa

I. S.

18. 05. 2021. u 18:50

GRUPA milionera protestovala je u ponedeljak ispred kuća Džefa Bezosa, vlasnika Amazona i najbogatijeg čoveka na svetu, u Njujorku i Vašingtonu.

МИЛИОНЕРИ ПРОТИВ МИЛИЈАРДЕРА: Необични протести у Њујорку и Вашингтону пред кућама Џефа Безоса

Foto: AP

Protest su organizovali "Patriotski milioneri", koalicija bogatih pojedinaca koji se zalažu za progresivnu promenu politike. Povod je bio Dan poreza, kad Amerikanci podnose prijave za oporezivanje dohotka.

"Patriotski milioneri", čiji članovi ostvaruju prihode veće od milion dolara ili imaju imovinu vredniju od pet miliona dolara, demonstrirali su ispred Bezosovih kuća, noseći bilborde na kojima je pisalo "Prestanite! Oporezujte i najbogatije!"

Grupa je kritikovala plan američkog predsednika Džoa Bajdena za povećanje poreza na korporacije i Amerikance koji zarađuju više od 400.000 američkih dolara godišnje.

- Imamo nekoliko bogatih ljudi i mnogo siromašnih - rekao je Moris Perl, predsednik odbora "Patriotskih milionera" i bivši izvršni direktor "Blek Roka". - To nije način na koji se može voditi održivo društvo.

PREDSEDNIK BAJDEN HOĆE VEĆI POREZ

ADMINISTRACIJA Džoa Bajdena predlaže povećanje stope poreza na dobit sa 21 na 28 odsto, delimično poništavajući smanjenja poreza koja je progurao bivši predsednik Donald Tramp. Pre nego što su republikanci u Kongresu usvojili smanjenje poreza 2017. godine, najviša američka stopa poreza na dobit bila je 35 odsto.

Bezos podržava povećanje stope poreza na dobit, ali se protiv njega već duže organizuju protesti zato što njegova kompanija "Amazon" izbegava plaćanje poreza. Prema proračunima progresivnog Instituta za oporezivanje i ekonomsku politiku, u februaru 2020. godine "Amazon" je platio samo 9,4 odsto savezne stope poreza na dohodak, što je jedva oko polovine od zakonom propisanih 21 odsto.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega