BEZ NAGOVEŠTAJA O PREKIDU SUKOBA U GAZI: Krvavi rat na Bliskom istoku se nastavlja - novi vazdušni udari tokom noći

Tanjug

18. 05. 2021. u 07:33

UPRKOS naporima međunarodne zajednice, uključujući i SAD, da se obustave sukobi između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze, nema naznaka da se situacija smiruje.

БЕЗ НАГОВЕШТАЈА О ПРЕКИДУ СУКОБА У ГАЗИ: Крвави рат на Блиском истоку се наставља - нови ваздушни удари током ноћи

Foto: Printskrin/Tviter

U jučerašnjem telefonskom razgovoru s premijerom Izraela Benjaminom Netanjhuom, predsednik SAD Džozef Bajden izrazio je podršku apelima za prekid vatre, iako je Netanjahu ranije izjavio da ne namerava da obustavi vojnu kamapanju.

Izrael je saopštio kasno sinoć da su Hamas i druge palestinske frakcije ispalile oko 3.500 raketa iz Gaze, oko 200 samo tokom jučerašnjeg dana, kao i da su izraelske snage likvidirale najmanje 130 palestinskih boraca.

U izveštaju Rojtersa se navodi da su palestinske vlasti saopštile da je od početka sukoba pre osam dana u izraelskim vazdušnim udarima poginulo 212 ljudi, među njima 61 dete i 36 žena, a da je u Izraelu poginulo desetoro ljudi, među njima dvoje dece.

Načelnik generalštaba američkih oružanih snaga Mark Majli upozorio je na mogućnost širenja sukoba uprkos dosadašnjim neplodnim pokušajima da se obustavi nasilje.

- Ukoliko sukob ne bude prekinut, moja procena je da postoji rizik od izbijanja šireg konflikta i destabilizacije koji podrazumevaju čitav niz negativnih posledica. Nikome nije u interesu da se sukob nastavi - upozorio je Majli.

Izraelski vazdušni udari nastavljeni su i tokom noći i u raketnim napadima srušene su još dve zgrade u Gazi.

U gradovima na jugu Izraela pred jutro su se oglasila sirene zbog novih raketnih napada palestinskog Hamasa i primorale hiljade građana da odu u skloništa.

Sinoć oko ponoći i iz Libana je ispaljeno šest artiljerijskih granata na sever Izraela, ali iz izraelske vojske tvrde da ni jedan projektil nije pogodio cilj, kao i da je izraelska artiljerija uzvratila i gađala pozicije u Libanu sa kojih su ispaljivane granate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)