KRVAVI RAT IZRAEL - PALESTINA: Izraelska avijacija žestoko uzvraća na napade; Hamas ispalio 3.100 raketa! (FOTO/VIDEO)

Novosti online

16. 05. 2021. u 07:40 >> 02:00

BROJ poginulih u ovonedeljnim sukobima sa Izraelom porastao je na 197, od kojih su 58maloletnici a 31 žena, saopštili su izvori iz bolnica u Gazi.

КРВАВИ РАТ ИЗРАЕЛ - ПАЛЕСТИНА: Израелска авијација жестоко узвраћа на нападе; Хамас испалио 3.100 ракета! (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: printskrin/israelpalestine.liveuamap.com/Twitter

U saopštenju se navodi da je više od 1.230 ljudi ranjeno, prenosi "Tajms of Izrael".

Samo tokom prethodne noći poginule su 42 osobe.

Izrael je potvrdio da su njegovi avioni jutros nastavili vazdušne udare na, kako su naveli, "vojne ciljeve Hamasa u Gazi", a pripadnici Hamasa odgovorili su ispaljivanjem 200 projektila na Izrael.

Svi međunarodni avio-prevoznici suspendovali su letove za Izrael iz bezbednosnih razloga, javio je izraelski državni radio Kan.

Nova eskalacija sukoba između Izraela i Palestinaca traje već šest dana, bez naznaka da bi moglo da dođe do smirenje situacije, a razmena raketnih udara usledila je nakon izbijanja nemira u blizini džamije Al Aksa u jerusalimskom Starom gradu početkom maja.

01:03 Više od 100 napada na Gazu

Avijacija je izvela više od 100 napada na ciljeve u Gazi. Bombardovanje se nastavlja.

00:52 Izraelska avijacija izvela više od 40 napada na zapadni deo Gaze

Gađani su štabovi snaga bezbednosti u kvartu Sudanija i Tal Al-Hava pored Šeik Ajlina. Bombe su pale i u blizini medicinskog centra Al Šifra u Gazi.

Foto: printskrin/israelpalestine.liveuamap.com

00:39 Avijacija bombarduje Gazu, mornarica uništila Hamasova postrojenja

Izraelska mornarica uništila je večeras osam hamasovih vojnih lokacija. Avijacija Izraela bombarduje položaje u Gazi. Minisat odbrane Ganc je rekao da nema zastoja u operacijama.

00:25 Vazdušna uzbuna u Aškelonu

Područje Aškelona ponovo je pod uzbunom zbog raketa koje su ispaljene iz Gaze. Sirene se ogalašavaju u gradovima duž pojasa Gaze. Salve raketa ispaljene su ka Beršebi.

00:15 Tenzije u Hebronu

Između izraelskih doseljenika i Palestinaca rastu tenzije u Hebronu. Snage bezbednosti su sprečile veći sukob kada su naoružani izraelski doseljenici pucali prema palestinskim kućama.

00:12 Bajden:Razgovaramo sa Palestincima i Izraelcima o smirivanju

Američki predsednik Džoyef Bajden je rekao da njegova administracija radi sa Palestincima i Izraelcima kako bi se smirila situacija, dodajući da oba naroda zaslužuju da žive bezbedno.

-Verujemo da Palestinci i Izraelci pođednako zaslužuju da žive bezbedno, da imaju pođednake uslove za slobodu, prosperitet i demokratiju, izjavio je Bajden u video snimu emitovanom na događaju kojim se obeležava muslimanski praznik Eid el Fitr, preneo je Rojters.

Foto AP

00:09 Četvorica uhapšena zbog antisemitskih parola na snimku

BRITANSKA policija uhapsila je danas četvoricu muškaraca zbog video-snimaka objavljenih na društvenim medijima, na kojima se navodno čuje kako se uzvikuju antisemitske parole iz konvoja automobila koji su prolazili Londonom.

23:28 Ispaljene rakete na Beršebu

Hamas je ispalio četiri rakete na Beršebu. Dve su oborene Gvozdenom kupolom, a dve su pale u nenaseljeni deo opštine.

Foto: EPA

22:52 Operacije se nastavljaju

Izrelski zvaničnik demantovao je da su vođeni razgovori o primirju sa Hamasom. Specijali izaslanik UN Tor Venesland ranije večeras izjvaio je da su tokom dana vođeni razgovori o primirju sa savetnikm za nacionalnu bezbednost Meir Ben-Šabat, ali drugim izraelskim i palestinskim zvaničnicima.

22:47 Ponovo se oglasile sirene u Aškelonu

Posle dva sata zatišja ponovo su se oglasile sirene za vazdušnu uzbunu u Aškelonu.

22:32 Glavna urednica AP traži istragu zbog raketiranja zgrade

Glavna urednica američke novinske agencije Asošiejted pres Sali Bazbi danas je zatražila nezavisnu istragu povodom izraelskog bombardovanja zgrade u Gazi, u kojoj su bili smešteni novinari AP-a i drugih medija, ističući da javnost “zaslužuje činjenice”.

Bazbi je rekla da AP nije do sada video nijedan dokaz od izraelskih zvaničnika kojim bi se opravdalo bombardovanje i rušenje dvanaestospratnice u subotu, prenosi Rojters.

Izraelski zvaničnici su rekli da su raketirali zgradu jer je Hamasova obaveštajna ćelija bila u toj zgradi.

22:14 Pucnjava u naselju severno od Hebrona

Prijavljena je pucnjava u naselju Bei Hagai severno od Hebrona. Snage bezbednosti su ispalele svetleće rakete. U toku je potraga za vinovnicima.

22:05 Incidenti u Jerusalimu: Zapaljena dva automobila u vlasništvu Jevreja

U većem delu zemlje je kako javljaju izraelski mediji mirno, nema sukoba sa palestincima, osim u Jerusalimu. Kanal 12 je javio da su dva automobila u vlasništvu Jevreja zapaljena u predgrađu Jerusalima,Abu Toru.

21:51 Više od 20.000 interno raseljenih u Gazi u potrazi za skloništem

NVO Giša (Gisha) koja se bavi ljudskim pravima saopštila je da je više od 22.000 stanovnika Gaze u potrazi za skloništem potražilo zaštitu među zidovama UNRWA škola. Ono što zabrinjava je da je svega 1 odsto populacije vakcinisan, a bolnice su i pre početa sukoba bile pretrpane kovid pacijentima.

21:45 Ministar odbrane Izraela: Hamas će banrotirati!

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc izjavio je tokom posete diviziji raspoređenoj uz pojas Gaze da će akcije IDF dovesti do "bankrota" Hamasa, kao i da će njegovu (hamasovu) podzemnu doktrinu borbe progutati zemlja.

On je oficirma rekao da ostanu na oprezu i da će se borbe nastaviti i dalje.

Foto: Tanjug/AP

21:25 Skoro 200 poginulih u Gazi

Prema medicinskim izvorima iz Gaze u izraelskim napadima poginulo je 197 osoba, uključujuću 58 maloletnika.  Zahvaljujući inicijativi egipatskog predsednika El Sisija iz gaze je u egipatske bolnice su u tri konvoja prebačena 263 ranjenika.

Više medicinskih timova iz Egipta (preko Crvenog polumeseca) je prešlou gazu da pomogne transportu ranjenika.

21:16 Ponovo se oglasile sirene za uzbunu

U gradovima duž granice sa pojasom Gaze ponovo su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost.

Foto: EPA

21.03 U nesreći u sinagogi povređeno 167 ljudi

Izraelska služba spašavanja Magen David Adom saopštila je da je u nesreći poginuo dečak od 12 godina, a da je druga žrtva muškarac od 40 godina. U rušenju tribina povređeno je 167 osoba. Pat je u teškom stanju, a 10 je zadobilo teže povrede.

20:45 Svaka sedma raketa ispaljena iz Gaze pala na Palestince

Izraelska vojska saopštila je da je ispaljeno 2968 rakera iz Gaze. Od tog broja 439 je palo na civile u Gazi izazvavši smrt bar 20 Palestinaca. Oboreno je 1.210 raketa.

VIŠE O TOME PROČITAJTE KLIKOM OVDE

20:33 General Hamasa bi mogao da bude naredna meta?

General izraelske vojske saopštio je da bi mete mogle da budu vođe Hamasa Mohamed Dief i Jahja Sinvar.

20:08 Povređeno 132, poginulo dvoje u nesreći u sinagogi

Prema poslednjim informacijama u nesreći u sinagogi u Givat Zevu poginule su dve osobe a 130 je povređeno. Lekari se bore za život pet osoba, dok je osam u tepkom ali stabilnom stanju.

20:04 Misteriozna eksplozija u Beršebi

Nisu se oglasile sirene kada je grad potresla misteriozna eksplozija. Nije poznato da li je hamasova raketa pala ili je nešto drugo u pitanju.

19:54 Izraelska vojska saopštila da je iz Gaze ispaljeno 190 raketa za 12 sati

Od jutros od 7 časova pa do 19 časova (po loklanom vremenu) iz gaze je ispaljeno 190 raketa. Kako je IDF saopštio 20 je palo unutar pojasa Gaze, a desetine drugih su presretnute i oborene uz pomoć Gvozdene kupole.

Foto: EPA

19:55 Izrael blizu postizanja cilja u ovoj fazi sukoba

Izvori iz bezbednosnih struktura izjavili su za izraelske medije da su blizu postizanja ciljeva u ovoj fazi sukoba sa Hamasom. naredna noć i dan će biti kritični za razvoj događaja.

19:48 Nastavljeni sukobi između Palestinaca i policije u Ramali

U toku su sukobi Palestinaca i izraelskih snaga bezbednosti u selima Silvad severoistočno od Ramale i Budrus zašpadno od Ramale.

19:44  SAD: Spremni smo da pomognemo oko prekida vatre

SAD su danas na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN stavile do znanja Izraelu, Palestincima i ostalim zainteresovanim stranama da su spremne da ponude podršku "ako suprotstavljene strane žele prekid vatre", kako bi se zaustavilo i okončalo nasilje u Gazi.

19:09 Izraelski ambasador pri UN: Hamas isplanirao ovaj sukob

Izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan rekao je danas Savetu bezbednosti UN da je najnoviju rundu nasilja -Hamas potpuno promislio da bi stekao političku moć.

Erdan je izjavio da se Hamas bori za vlast na Zapadnoj obali, gde su nedavno odloženi prvi parlamentarni izbori u poslednjih 15 godina, prenosi “Tajms of Izrael”.
Prema njegovim rečima, Hamas je tražio drugi način da preuzme vlast, pa je doveo do eskalacije napetosti u Jerusalimu kao izgovor za pokretanje ovog rata.

VIŠE O OVOME PROČITAJTE KLIKOM OVDE

18:55 Nesreća u sinagogi desetine povređenih

Više desetina povređenih u sinagogi na Zapadnoj obali u nesreći do koje je došlo kada su se srušile tribine. VIŠE PROČITAJTE KLIKOM OVDE

18:52 Čak 70 odsto teritorije Izraela pod udarom raketa Hamasa

Domet raketa koje ispaljuje Hamas doseže do čak 70 odsto teritorije Izraela saopštiola je izraelska armija.

Foto: Tanjug/AP

18:29 Ranjena dvojica Palestinaca u predgrađu Jeruslima

U incidentu koji se dogodio iz za sada nepoznatih razloga grupa naoružanih Jevreja pucala je na Palestince ranivši dvojicu. Incident se dogodio u predgrađu Jeruslaima.

18:25 Izraelska vojska pogodila ministarstvo unutrašnjih polova Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su i pokazale snimak na kome se vidi uništenje zgrade u Gazi. Ta zgrada pripadala je Hamasu, odnono njihovom ministarstvu unutrapšnjih poslova.

IDF je sopštio i da je uništio podzemni raketni lanser koji je pripadao Islamskom džihadu i skladište municije i eksploziva Hamasa.

18:15 Izraelski premijer: U srušenoj zgradi su bili palestinski teroristi

U visokoj zgradi u Gazi, koju je izraelska vojska raketirala i srušila u subotu, nalazio se obaveštajni štab palestinske "terorističke" grupe, a tu su bile i kancelarije američke novinske agencije AP, izjavio je danas premijer Izraela Benjanim Netanijahu.

-Tamo je bio obaveštajni štab palestinske terorističke organizacije, odakle su se organizovali teroristički napadi na izraelske civile, tako da je to bila sasvim legitimna meta, rekao je danas Netanijahu za američki Si-Bi-Es, a preneo Rojters.
On je dodao da je informacije povodom napada od subote na zgradu podelio sa američkim vlastima.

Foto: Tanjug AP

18:12 Netanijahu zapretio - Nijedan terorista nije zaštićen, ovo će potrajati

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da se operacija nastavlja punom snagom i dodao da će biti potrebno vreme da Izrael postigne svoje ciljeve vojnom kampanjom.

Netanijahu je rekao da je u Gazi pogođeno preko 1.000 ciljeva, što je ozbiljno pogodilo Hamas, uključujući i njegovu podzemnu infrastrukturu, za koju kaže da je pretrpela ozbiljan, ada ne i konačan udarac, preneo je izraelski dnevnik "Tajms of Izrael".

VIŠE O OVOME PROČITAJTE KLIKOM OVDE

17:57 Izraelska vojska: Civilne žrtve u napadu na tunele nisu bile namerne

Izraelska vojska saopštila je danas da je njen napad na sistem tunela militanata u Gazi izazvao urušavanje civilnih kuća, što je dovelo do “nenamernog” stradanja civilnih žrtava.

Pogođen je sistem tunela koji je koristila palestinska militantna grupa Hamas ispod puta u gradu Gaza, navodi se u saopštenju vojske koje je preneo Rojters.

-Podzemni vojni objekat se urušio usled čega se srušio i temelj civilnih kuća iznad njih, što je dovelo do neželjenih žrtava, navodi se.

Vojska je saopštila da "teži da izbegne civilne žrtve što je više moguće, ali da Hamas snosi odgovornost za namerno lociranje svoje vojne infrastrukture ispod civilnih kuća, izlažući na taj način civile opasnosti".

Foto: EPA

17:44 Hamas pokušao da pogodi priobalnu gasnu bušotinu

U više navrata raketama i dronovima iz pojasa Gaze gađana je bušotina Tamar. Do sada izvorište nije pogođeno, a iz preventivnih razloga svo gorivo je ispražnjeno i postrojenje je prestalo sa radom. Izraelski lovci F-16 su više puta presreli dronove naoružane eksplozivom.

Foto: EPA/Depositphotos

17:36 Nova raketiranja iz Gaze

Salve raketa iz pojasa Gaze ispaljene su na gradove Aškelon i Ašod. Više je presretnuto dejstvom Gvozdene kupole. Nema još podataka ošteti i eventualnim žrtvama.

17:17 Gutereš traži trenutni prekid vatre između Izraela i Pojasa

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš zatražio je danas na sastanku Saveta bezbednosti hitno okončanje sukoba između Izraela i Palestinaca iz pojasa Gaze.

-Neprijateljstva s izraelske i palestinske strane moraju odmah prestati, UN sa svim stranama radi na postizanju trenutnog prekida vatre, rekao je Gutereš, prenosi RIA Novosti.

On je istakao da raketni i minobacački napadi, s jedne, i vazdušni i artiljerijski napadi, s druge strane, moraju prestati i pozvao sve strane da usliše taj poziv.

VIŠE O OVOME PROČITAJTE KLIKOM OVDE

Foto: Tanjug/AP Photo

17:15 Povređeni policajci u incidentu na kontrolnom punktu

U jerusalimskoj bolnici dopremljeno je sedam policajaca koji su povređeni u Šeik Jarahu kada se vozilo zaletelo i pokušalo da probije kontrolni punkt. Pretpostavlja se da su meta bili policajci.

17:11 Nova raketiranja iz Gaze

Hamas je ispalio još jednu salvu raketa na jug Izraela. Uzbuna za vazdušnu opasnot je i dalje na snazi

17:09 Sukobi u Ramali

U toku su sporadični sukobi izraelske vojske sa palestincima u gradu Ramala

16:13 Izraelska vojska tvrdi da je uništila skladište oružja u Gazi

Izraelska vojska objavila je snimak na kom se, kako tvrde, vidi kako su uništili skladište oružja u domu zapovednika Hamasa.

16:12 Hezbolah ne želi da se uključuje u sukob

Hezbolah ne želi da se uključuje u sukobe na Gazi, kazao je izvor za Tajms of Israel.

- Nemamo nikakav interes u tome - kazali su.

15:24 Organizacija za islamsku saradnju (OIK) koju čini 57 država hitno se sastala danas zbog žestokog sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze.

14:20 Turska za formiranje međunarodnih snaga

Turska se zalaže za formiranje međunarodnih snaga za osiguranje zaštite palestinskih civila.

13:20 Papa Franja pozvao na prekid sukoba

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja pozvao je na prekid sukoba u Izraelu i Pojasu Gaze.

Foto: EPA

13:10 Netanijahu zahvalio i BiH na podršci, Džaferović ga demantovao

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu zahvalio je vladama niza država širom sveta na podršci koju su iskazale njegovoj zemlji u sukobu sa Hamasom, među kojima i Bosni i Hercegovini.

Međutim, član Predsedništva BiH Šefik Džaferović je na tu objavu poručio da Bosna i Hercegovina ne podržava Izrael.

12:10 Poziv na prekid neprijateljstava

Izraelski kabinet za bezbednost sastao se danas kako bi razgovarao o svojim sledećim koracima, dok jačaju međunarodni pozivi na prekid vatre sa Hamasom.

Kabinet za bezbednost može da donosi odluke o vojnoj akciji, a izraelski mediji sugerišu da pojedini članovi nameravaju da pozovu na brz prekid neprijateljstava.

Vojni zvaničnici upozorili su da bi nastavak nasilja mogao uvući Izrael u širi sukob, sa daljim žrtvama i povećati rizik od kopnene operacije.

11:10 - NAJJAČI NAPAD NA GAZU: Poginulo najmanje 23 osobe

Najmanje 23 osobe poginule su danas u izraelskim vazdušnim udarima na Gazu gde su srušene tri zgrade, naveli su lekari.

09:35 Iran je obećao podršku Hamasu

Iran je obećao palestinskom militantnom pokretu Hamas podršku u borbi protiv Izraela u pojasu Gaze, prenose iranski državni mediji.

09:10 Netanijahu: Nastavićemo da uzvraćamo silom

Sedmog dana izraelsko-palestinskog konflikta, odlazeći premijer Izraela Benjamin Netanijahu zarekao se da će Izrael "nastaviti da uzvraća silom" na raketne napade Hamasa.

Foto: Tanjug/AP Photo

08:55 Kina obećala pomoć palestinskom narodu

Peking namerava da pruži podršku palestinskom narodu i pomogne da se reše nesuglasice sa Izraelom, rekao je šef diplomatije Kine Van Ji tokom telefonskog razgovora sa pakistanskim kolegom Šahom Mehmedom Kurešijem.

- Kina će nastaviti da pruža pravnu pomoć palestinskom narodi koji se bori da mu se vrate zakonska prava, pomoći će da da se reše postojeći problemi putem pravednog političkog dijaloga - rekao je Van Ji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Kine.

Prema njegovim rečima, Peking se uzda u savetodavnu ulogu SB UN i smatra da će koncept dve države za dva naroda pomoći da se reši sadašnji konflikt.

- Insistiramo da na toj osnovi Palestina i Izrael nastavili dijalog - zaključio je kineski ministar.

07:55 Nemirna noć u Gazi

Vojna avijacija Izraela napala je teritoriju Pojasa Gaze, kao odgovor na raketne udare iz ove palestinske enklave. Kako su naveli, napad je izveden na više od 90 ciljeva, uključujući kuće visokih zvaničnika Hamasa, saopštila je pres-služba vojske Izraela.

07:30 Izrael bombardovao vitalne saobraćajnice u pojasu Gaze

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo izvršilo je u ranim jutarnjim časovima raketne udare na veći broj zgrada i na vitalne saobraćajnice u pojasu Gaze.

Na fotografijama koje su objavili žitelji i novinari u Gazi, vidi se da je nakon bombardovanja ostao krater koji je presekao jednu od glavnih saobraćajnica prema Šifi, najvećoj bolnici u pojasu Gaze, preneo je AP.

U izraelskim napadima sedmog dana sukoba između Izraela i Hamasa poginulo je najmanje dvoje ljudi, a 25 je ranjeno, uključujući žene i decu, potvrdilo je ministarstvo zdravstva palestinske uprave.

Prethodno, rakete ispaljene iz Pojasa Gaze i šrapneli od projektila koje je odbio protivvazdušni sistem "gvozdena kupola" pogodili su sinoć više gradova u južnom i centralnom delu Izraela, među kojima su Ašdod, Gan Javne i Rišon Lezion, javlja "Tajms of Izrael".

Izraelska nacionalna služba hitne pomoći Magen David Adom saopštila je da je u napadima povređeno 10 ljudi dok su bežali u skloništa.

Palestinska organizacija Hamas preuzela je odgovornost za napade.

Tokom nekoliko naleta raketne paljbe u izraelskim gradovima oglasile su se sirene za uzbunu, prenosi Sputnjik.

Stanovnici južnog dela Izraela naveli su da su videli desetine raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...