HAMAS JE ISPLANIRAO OVAJ SUKOB: Izraelski ambasador u UN osuo paljbu - Hoće da preuzmu vlast na Zapadnoj obali

Tanjug

16. 05. 2021. u 19:12

IZRAELSKI ambasador pri UN Gilad Erdan rekao je danas Savetu bezbednosti UN da je najnoviju rundu nasilja „Hamas potpuno promislio da bi stekao političku moć“.

ХАМАС ЈЕ ИСПЛАНИРАО ОВАЈ СУКОБ: Израелски амбасадор у УН осуо паљбу - Хоће да преузму власт на Западној обали

Foto: Printscreen/Tviter

Erdan je izjavio da se Hamas bori za vlast na Zapadnoj obali, gde su nedavno odloženi prvi parlamentarni izbori u poslednjih 15 godina, prenosi ''Tajms of Izrael''.

Prema njegovim rečima, Hamas je tražio drugi način da preuzme vlast, pa je doveo do eskalacije napetosti u Jerusalimu kao izgovor za pokretanje ovog rata.

Erdan je predstojeće iseljavanje palestinskih porodica iz naselja Šeik Džara u istočnom Jerusalimu, faktor koji je potencijalno predstavljao uzrok najnovijih eskalacija, opisao kao "imovinski spor".

Porodice će biti deložirane prema zakonu iz 1970. godine, koji praktično šamo Jevrejima omogućava povraćaj imovine koju su izgubili u istočnom Jerusalimu tokom rata za nezavisnost 1948. godine. Za Palestince ne postoji takav zakon.

Kako izraelski ambasador pri UN kaže, izraelska vlada ne može da interveniše u sudskom postupku po tom pitanju, mada priznaje da je vlada odložila najnovije saslušanje o deložacijama kako bi sprečila dalju eskalaciju nasilja, navodi ''''Tajms of Izrael''''.

- Da li zaista verujete da je ovaj imovinski spor ono što je navelo Hamas da pokrene ovu veliku bujicu napada na Izrael? - upitao je Erdan.

On je rekao da Hamas takođe podsticao nasilje na Hramovnoj gori i koristio džamiju Al Aksa kao skladište oružja.

Zatim je pokazao sliku svetog mesta gde su naslagane stene za bacanje na izraelsku policiju.

Iako su stotine Palestinaca povređene kada je policija prošle nedelje upala na taj prostor, Erdan primećuje da niko nije ubijen.

Takođe je rekao da su stotine hiljada vernika muslimana mogle slobodno da se mole na tom mestu tokom Ramazana i da i dalje posećuju kompleks danas.

- Da li zaista verujete da su ove mirne molitve ono zbog čega je Hamas pokrenuo ovaj veliki napad na narod Izraela? - upitao je još Erdan.

On je istakao da će Izrael i dalje podržavati prava svih vernika da svoju slobodu ispovedaju u svetom gradu Jerusalimu.

Ambašador je započeo govor na hitnom sastanku Saveta bezbednosti o poslednjem krugu nasilja u Gazi držeći fotografiju 16-godišnje Nadin Avad, koju je prošle nedelje ubila raketa Hamasa.

- Studirala je biologiju i hemiju i sanjala je da promeni svet. Tokom poslednje nedelje, milioni izraelske dece, žena i muškaraca, skupljali su se u skloništima, dok su hiljade raketa Hamasa sletele svuda oko njih - kaže on.

Erdan je upozorio da će, ako UN nastave da pozivaju obe strane na uzdržanost i ako ne nedvosmisleno osude Hamas, to dodatno podstaći terorističku grupu i „potkopati Palestinsku vlast“.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)