PUTIN I GUTEREŠ: Izrael i Palestina da prekinu sa nasiljem

Novosti onlajn

13. 05. 2021. u 18:29

RUSKI predsednik Vladimir Putin i generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvali su tokom video-konferencije na prekid nasilja između Izraela i Palestine.

ПУТИН И ГУТЕРЕШ: Израел и Палестина да прекину са насиљем

Foto: EPA

- U svetlu eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba je konstatovano da je prvobitni zadatak prekid nasilnih akcija sa obe strane i osiguranje bezbednosti civilnog stanovništva - navedeno je u saopštenju pres-službe Kremlja u vezi sa razgovorom Putina i Gutereša u formatu video-konferencije.

Pres-služba Kremlja je saopštila se ruski lider založio za povećanje uloge Ujedinjenih nacija u međunarodnim poslovima. S tim u vezi, Putin je istakao jedinstvenu prirodu te strukture čija je uloga da jača saradnju međunarodne zajednice u svim ključnim pitanjima današnjice, dodaje pres-služba.

Putin i Gutereš su se tokom razgovora osvrnuli i na ulogu ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u borbi protiv pandemije.

- Glavna tema bila je važnost ruske uloge u održavanju sistema multilateralizma zasnovanog na Povelji UN i normama međunarodnog prava. Razgovarali smo o važnosti vakcinacije i ulozi Rusije u tome, posebno ulozi ruske vakcine 'Sputnjik Ve', kao i o klimatskim promenama - rekao je Gutereš, koji je u radnoj poseti Moskvi do 14. maja.

On je izjavio da je sa šefom Rusije razgovarao o jednoj od najvažnijih kriza koje se sada odvijaju, dramatičnoj situaciji koji vidimo u Palestini i Izraelu i dodao da se radi na tome da se doprinese prekidu tih dramatičnih događaja.

- Istaknuta je važnost povećanja kolektivnih napora u borbi protiv pandemije virusa korona. Sa ruske strane je potvrđena namera da se nastavi sa tesnom saradnjom sa UN i njenim specijaliovanim institucijama za vakcinaciju i lečenje te posebno opasne bolesti - navedeno je u saopštenju.

Pored toga, generalni sekretar UN je dodao da su se dotakli i situacije u Siriji, Libiji, Avganistanu, kao i načina saradnje Rusije i UN u cilju rešavanja tih kriza kako u političkom, tako i u humanitarnom pravcu. Takođe, tokom razgovora je dogovoreno intenziviranje napora Rusije i struktura UN za povratak migranata, pružanje humanitarne pomoći i obnove sirijske ekonomije.

Sve detalje pratite u blogu uživo KLIKOM OVDE!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili