BLISKI ISTOK U PLAMENU: Pojas Gaze gori, zgrade sravnjene sa zemljom - Izrael i Palestina u krvavom sukobu (VIDEO)

Novosti online

12. 05. 2021. u 09:19

EKSPLOZIJE potresaju Gazu i jutros, nakon teške noći u kojoj su nastavljeni sukobi Izraelaca i Palestinaca.

БЛИСКИ ИСТОК У ПЛАМЕНУ: Појас Газе гори, зграде сравњене са земљом - Израел и Палестина у крвавом сукобу (ВИДЕО)

Foto: EPA

Ispaljeno je stotine raketa. Sirene koje upozoravaju na raketni napad oglasile su se rano jutros i u Tel Avivu.

Savet bezbednosti UN održaće u sredu hitne zatvorene konsultacije, drugo takvo zasedanje u tri dana, radi razgovora o tekućoj eskalaciji nasilja u Izraelu i Gazi.

Na obe strane u sukobima izraelske vojske i Palestinaca ima poginulih, ranjenih i pričinjena je velika šteta.

Čujemo eksplozije neprestano, od izraelskih napada ili raketa koje ispaljuju militanti iz Pojasa Gaze. Dok oni ratuju, mi ginemo i svedočimo destrukciji oko nas, kaže Ajda Salem, Palestinka koja živi u Pojasu Gaze.

Prethodnih nekoliko dana su nam posebno teški, jer smo suočeni sa uništavanjem, kaže Ajda Salem za Sputnjik internešnel.

- Situacija je užasna. Ako pitate obične ljude, većina će vam reći da nisu spremni za novu eskalaciju sukoba sa Izraelom. Mnogi žive u siromaštvu, zdravstveni sistem nam je slab i još jedan rat bi sve to pogoršao - kaže ona.

Njena frustracija je razumljiva. Prethodni sukob sa Izraelom načinio je Pojasu Gaze nepovratnu štetu. Samo je u 2014. godini, tokom izraelske operacije posle otmice i ubistva tri izraelska dečaka, uništeno 18.000 kuća u Pojasu Gaze.

Pored toga, godine izraelske blokade i loša ekonomska situacija, uz izbijanje pandemije virusa korona, doveli su do toga da većina stanovnika smatra da novi rat sa Izraelom nije neophodan i da bi samo pogoršao već posrnulu ekonomiju i mnoge gurnuo u siromaštvo i glad.

Ipak, Ajda Salem dodaje da većina stanovnika Gaze podržava Hamas u nameri da „odbrani džamiju Al-Aksa“.

Novi sukob Izraela i Palestinaca izbio je nakon uličnih nereda tokom meseca Ramazana, koji su počeli zbog toga što su izraelske vlasti odlučile da zbog pandemije virusa korona ograniče pristup Hramovnoj gori, koju i Jevreji i muslimani smatraju svetom, gde se nalazi i džamija Al-Aksa.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)