INVAZIJA MIGRANATA NA ITALIJU: Nadiru u talasima, ostrvo Lampeduza u kolapsu, iskrcalo se 2.500 ljudi

Milica Ostojić -Dopisnik iz Rima

10. 05. 2021. u 18:15

PRAVI nasrtaj na italijanske obale ostrvo Lampeduza je u potpunom kolapsu, a na otvorenom moru od pre dva dan čeka ih još 800.

ИНВАЗИЈА МИГРАНАТА НА ИТАЛИЈУ:  Надиру у таласима, острво Лампедуза у колапсу, искрцало се 2.500 људи

Migranti pristižu na Siciliju / Foto AP

Pristižu jer lepo verme ide u prilog ilegalnim prevoznicima i iskrcavanjima.

Prijemni centar na ostrvu trenutno ima 2.100 migranata, a kapacitet je 250, stiže brod karantin „Splendid“ da ih preuzme ali može da primi samo 150 migranata, čeka se još jedan koji može da primi njih 200, pa sledeći koji može da primi 600. Cenu iznajmljnih brodova ne vredi ni sabirati, ali u međuvremenu stiže više migranata nego što može da bude prevezeno u centre za karantin.

Gradonačelnik Lampeduze Toto Martelo se pita zbog čega je evidentna „zbunjujuća tišina Vlade“, Lampeduza umesto turista mora da primi izbeglice sa svim sanitarnim problemima koje donose.

Iz partija Desnog centra, Mateo Salvini lider Lige i prvi čovek Italijanske braće Đorđe Meloni, traže zaustavljanje brodova jer će nekontrolisano iskrcavanje narednih sedmica doneti vanredno stanje Italiji. Lampeduza koja ima manje od 6.000 stanovnika je pod invazijom i preti da eksplodira. Uprkos raznim susretima zvaničnika, dogovora sa Libijom, italijanskih investicija u toj zemlji za nadgledanje polazaka ilegalnih migranata apsolutno se ništa nije promenilo, naprotiv polasci sa njenih obala masovniji su nego ikada.

Od EU ni glasa, okreće leđa naspram italijanske tragedije i ne oglašava se po pitanju raspodele migranata i pomoći Italiji. Lampeduza se tako našla u sopstvenom zatvoru, dok ekonomija Sicilije tone jer se čitavo ostrvo (jedan od tri regiona) i dalje nalazi u tzv. narandžastoj zoni, sa raznim ograničenjima i zatvorenim aktivnostima - samo je more otvoreno za migrante.

I koliko je alarmantna situacija govore podaci da je samo u prvoj sedmici ovog maja utrostučen broj iskrcavanja migranata u odnosu na isti period prošle godine, najveći broj polazaka je sa libijskih obala, trend iskrcavanja je dramatičan, samo od početka godine do jutros iskrcalo se gotovo 13.000 migranata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna