AMERIČKI GENERAL UPOZORAVA: Kina pravi pomorsku bazu na obali Atlantika

Novosti online

08. 05. 2021. u 22:35

KINA želi da otvori pomorsku bazu na afričkoj obali Atlantika, tvrdi američki general Stiven Taunzend, komandant američke Afričke komande.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ УПОЗОРАВА: Кина прави поморску базу на обали Атлантика

Foto: EPA/printskrin/ilustracija

Kina je već kontaktirala zemlje u tom regionu, kako bi napravila pomorsku bazu koja bi mogla da prima nosače aviona i podmornice, rekao je Taunzend u intervjuu za AP.

- Oni traže mesto gde mogu da ponovo naoružaju i poprave ratne brodove. To bi moglo da im bude korisno u slučaju vojnog konflikta - rekao je Taunzend.

Američki general tvrdi da je Kina kontaktirala države od severa do juga Afrike, od Mauritanije do Namibije.

On je naveo i da je Kina, koja je napravila prvu bazu van svoje teritorije u DŽibutiju 2016, na istoku Afrike, sada na putu da to uradi i na zapadnoj obali tog kontinenta. Dodao je i da Kina proširuje svoju bazu u DŽibutiju, koja već sada ima 2.000 vojnika.

- Kina nadmudruje SAD u nekim afričkim zemljama. Lučki projekti, ekonomski poduhvati, infrastruktura i njihovi sporazumi i ugovori dovešće do toga da imaju bolji prolaz u Africi i oni polažu velike uloge na Afriku - tvrdi general Taunzend.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (2)

prellee

08.05.2021. 23:15

...Kina nadmudruje SAD u nekim afričkim zemljama. Lučki projekti, ekonomski poduhvati, infrastruktura i njihovi sporazumi i ugovori dovešće do toga da imaju bolji prolaz u Africi i oni polažu velike uloge na Afriku ...Tačno je da Kina radi miroljubivo i uz više poštovanja, sa više realnih i pravih investicija, nego što to radi US. US su cijeli prošli vijek iskorištavali Afriku i ništa napravili nisu. Sad Kina radi ozbiljnije, prihvatljivije i korisnije za narod Afrike, zato Kina ima više uspjeha od US. Kad se samo sjetim US i Zapadnih inovacija koje su uveli u sjevernoj Africi nedavno, uveli "demokratiju" i sve razvalili.Upropastili generacije i generacije. Sad im Afrika treba vjerovati. Rade loše, rade destruktivno i onda se pitaju zašto vole više Kineze a ne Amerikance. Iole pametnom je dosta!