INSTRUKCIJE AMERIČKIH I BRITANSKIH OBAVEŠTAJACA: Evo kako se zaštititi od „ruskih hakera“

Novosti online

08. 05. 2021. u 13:06

BRITANSKE i američke obaveštajne službe objavile su spisak preporuka koje bi trebalo da umanje pretnju od hakerskih napada koje podržava, prema mišljenju Londona i Vašingtona, Spoljnoobaveštajna služba Rusije (SVR).

ИНСТРУКЦИЈЕ АМЕРИЧКИХ И БРИТАНСКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Ево како се заштитити од „руских хакера“

Foto Depositphotos

-SVR nastavlja da koristi dobro poznate slabosti, čija je eliminacija i dalje od kritične važnosti, jer mreže SAD i njihovih saveznika stalno skeniraju, proučavaju i napadaju hakeri iz Rusije koje sponzoriše država- navodi se u saopštenju američke Agencije za nacionalnu bezbednost.

Kako navodi britanski Nacionalni centar za sajber-bezbednost, „preporuke su objavljene nakon zvaničnog saopštenja da ruska Spoljnoobaveštajna služba stoji iza hakovanja softvera kompanije 'SolarVinds' 2020. godine“.

U pripremi dokumenta učestvovali su stručnjaci iz britanskog Nacionalnog centra za sajber-bezbednost, Federalnog istražnog biroa i Agencije za infrastrukturnu i sajber-bezbednost SAD.

U izveštaju pod nazivom „Detaljnije o taktici, tehnici i procedurama koje koriste hakeri Spoljnoobaveštajne službe Rusije“ navodi se da su hakeri uzeli u obzir savete koje su specijalne službe SAD i Velike Britanije ranije davali njihovim potencijalnim žrtvama, te su promenili svoje metode. Konkretno, oni pokušavaju da iskoriste softver sa otvorenim izvornim kodom „Silver“ za pristup ugroženim mrežama, a takođe osetljivost Microsoft Exchange.

Autori dokumenta sastavili su spisak saveta koji bi trebalo da otežaju napade na kompjuterske mreže preduzeća i organizacija. Pritom, stručnjaci savetuju da se posebna pažnja obrati na pravovremeno ažuriranje softvera i korišćenje višefaktorske indentifikacije, kao i obuku osoblja.

-Tretirajte ljude kao svoju prvu liniju odbrane- savetuju stručnjaci.

Ranije je šef britanskog Vladinog centra za komunikacije Džeremi Fleming izjavio da Rusija predstavlja najveću pretnju kada je reč o sajber-bezbednosti.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba