KONAČNA OCENA STEJT DEPARTMENTA: Huti propustili ključnu priliku za mir u Jemenu!

Tanjug

07. 05. 2021. u 21:57

SAD smatraju da su jemenski Huti propustili najvažniju priliku da pokažu posvećenost miru odbijanjem sastanka sa posrednikom Ujedinjenih nacija u Omanu.

КОНАЧНА ОЦЕНА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА: Хути пропустили кључну прилику за мир у Јемену!

Foto: EPA

- Na pregovaračkom stolu je predlog pravednog sporazuma koji će jemenskom narodu doneti mir, a Huti su propustili najvažniju priliku da pokažu svoju posvećenost miru i postizanju napretka odbijanjem sastanka sa specijalnim izaslanikom UN-a u Muskatu, posebno nakon što je vlada Jemenske republike izrazila spremnost da se postigne sporazum o okončanju sukoba - saopštio je u danas Stejt department, prenosi Rojters.

SAD su optužile Hute i za pogoršanje jemenske humanitarne krize napadom na grad Marib, poslednje severno uporište vlade koju podržava Saudijska Arabija.

Od stupanja na dužnost u januaru, američki predsednik DŽo Bajden postavio je Jemen za jedan od prioriteta svoje administracije i imenovao Timotija Landerkinga za svog specijalnog izaslanika koji treba da pomogne da se ožive zaustavljeni mirovni napori Ujedinjenih nacija.

Landerking se juče vratio iz posete Saudijskoj Arabiji, Omanu i Jordanu, tokom koje se sastao sa posrednikom UN Martinom Grifitsom koji ga je izvestio da se preogovori o postizanju mirnog rešennja ne odvijaju kako je planirano.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala je u Jemenu 2015. godine nakon što su pobunjeni Huti proterali vladu iz glavnog grada Sane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)