BANKA ENGLESKE PREDVIĐA VELIKI RAST: Britanska ekonija će se snažnije oporaviti, očekuju rast od 7,25% BDP u ovoj godini

Tanjug

06. 05. 2021. u 16:16

BANKA Engleske (BoE) je ocenila danas da je ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva na putu da ostvari snažniji ekonomski oporavak nego što je ranije očekivala, zahvajujući relativno brzoj kampanji vakcinacije protiv korone u zemlji.

БАНКА ЕНГЛЕСКЕ ПРЕДВИЂА ВЕЛИКИ РАСТ: Британска еконија ће се снажније опоравити, очекују раст од 7,25% БДП у овој години

EPA

Britanska centralna banka je podigla prognozu rasta pete najveće svetske ekonomije za 2021. godinu na 7,25 posto sa nivoa od 5,0 procenata koliko je predviđala u februaru, ali je istovremeno smanjila projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2022. da prvobitnih 7,25 odsto na 5,75 posto, prenosi Rojters.

Povećanje projektovanog rasta za 2021. temelji na činjenici da je pad BDP-a u prvom kvartalu od 1,5 odsto manji od očekivanog, te da se korona ograničenja ekonomske aktivnosti polako ukidaju, a broj slučajeva kovida-19 nastavlja da pada.

U saopštenju sa sednice, BoE je najavila takođe da će usporiti tempo kupovine obveznica budući da je oštro povećala prognozu privrednog rasta.

Kako precizira, u periodu od maja do avgusta će kupovati obveznica u iznosu od 3,4 milijarde funti nedeljno u odnosu na dosadašnjih 4,4 milijarde funti nedeljno.

-Planirani rok za završetak programa kupovine ostao je nepromenjen. Ovu operativnu odluku ne treba tumačiti kao promenu stava u vođenju monetarne politike- navodi BoE.

Banka Engleske je zadržala referentnu kamatnu stopu na minimumu od 0,1 posto.

Odbor za monetarnu politiku BoE je takođe većinom glasova od osam prema jedan, odlučio da zadrži program kvantitativnog ublažavanja, odnosno otkupa obveznica na nepromenjenom nivou od 895 milijardi funti (1,24 biliona dolara).

Prema proceni centrane banke, britanska ekonomija će se vratiti u četvrtom kvartalu 2021. na nivo pre pandemije.

Što se tiče inflacije, BoE očekuje da će se indeks potrošačkih cena kratkotrajno popeti iznad ciljanog nivoa od 2,0 posto pred kraj ove godine, ali da će se u srednjem roku spustiti na oko dva procenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)