PREKRETNICA U OSVAJANJU SVEMIRA: Raketa "Staršip" Ilona Maska uspešno sletela posle četiri neuspela pokušaja (VIDEO)

Tanjug

06. 05. 2021. u 07:43

PROTOTIP rakete kompanije Spejs Eks američkog milijardera Ilona Maska, Staršip, uspela je da uspešno sleti, nakon četiri neuspešna pokušaja.

ПРЕКРЕТНИЦА У ОСВАЈАЊУ СВЕМИРА: Ракета Старшип Илона Маска успешно слетела после четири неуспела покушаја (ВИДЕО)

Foto: SpaceX via AP

Staršip je poleteo sa lokacije te kompanije u Boka Čiku na jugu američke savezne države Teksas i dostigao planiran maksimalnu visinu od 10 kilometara, nakon čega je na trenutak lebdeo, a zatim se vrhom nadole usmerio nazad ka Zemlji.

Nakon što se vratila u vertikalni položaj, letelica se mirno spustila.

Na video snimku spuštanja vidi se kako plamen nastavlja da gori i nakon što se motor isključio, ali je automatski sistem za suzbijanje vatre ispustio mlaz vode i ugasio je.

Mask je vest o uspešnom sletanju objavio na Tviteru koristeći jezik sprecifičan za svemirske letove: "Sletanje Staršipa nominalno!".

Ovaj uspeh je ključna prekretnica za privatnu kompaniju Ilona Maska u razvoju letelice za višekratnu upotrebu, sposobne da nosi velike količine tereta i astronauta do Meseca i Marsa.

Ovo je bilo peto lansiranje potpuno kompletiranog modela letelice na visinu od 10 kilometara od decembra 2020. godine, a tokom prethodnih pokušaja letelice su eksplodirale pri sletanju ili neposredno nakon sletanja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)