POSKUPLJUJE "CRNO ZLATO": Cene nafte beleže najviše nivoe od sredine marta

Tanjug

05. 05. 2021. u 21:27

CENE nafte su nastavile danas rast treći dan uzastopno, jer ukidanje mera ograničenja u Sjedinjenim Državama i delovima Evrope nagoveštava rast potražnje za gorivom u letnjoj sezoni i smanjuje zabrinutost zbog porasta broja korona slučajeva u Indiji i Japanu.

ПОСКУПЉУЈЕ ЦРНО ЗЛАТО: Цене нафте бележе највише нивое од средине марта

Foto: Depositphotos

Globalna cenovna referenca, severnomorska nafta „brent“ ojačala je za 75 centi ili 1,1 posto, na 69,63 dolara za barel na trgovanju oko podneva po srednjoevropskom vremenu, a američka sirova nafta WTI je porasla za 67 centi ili 1,0 procenat, na 66,36 dolara po barelu, javlja Rojters.

Cene oba tipa nafte beleže najviše nivoe od sredine marta.

- Do skoka cena nafte došlo je usled očekivanja jake potražnje kako se zapadne ekonomije ponovo otvaraju. Na tržištu se zaista predviđa snažan rast potrošnje goriva i energije u Sjedinjenim Državama i Evropi tokom letnjih meseci - kaže Stiven Brenok, naftni broker u kompaniji PVM.

Oštar pad zaliha nafte u SAD, takođe je doprineo poskupljenju „crnog zlata“.

Američki institut za naftu (API) izvestio je da su zalihe ovog energenta pale za 7,7 miliona barela u nedelji završenoj 30. aprila, dodaje Rojters pozivajući se na dva neimenovana tržišna izvora.

To je trostruko veći pad od onog koji su predviđali analitičari u anketi britanske kompanije.

Američke zalihe benzina su takođe opale za 5,3 miliona barela.

Trgovci sada iščekuju podatke američke Uprave za energetske informacije, koji treba da budu objavljeni kasnije danas, kako bi videli da li i zvanični podaci pokazuju tako veliki pad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)