SLABA VAJDA OD "CRNOG ZLATA": Crna Gora oštećena u istraživanju nafte i gasa na Jadranu

I. D. S.

22. 04. 2021. u 11:40

MREŽA za afirmaciju nevladinog sektora objavila je analizu u kojoj se navodi da je Crna Gora oštećena u poslu istraživanja nafte.

СЛАБА ВАЈДА ОД ЦРНОГ ЗЛАТА: Црна Гора оштећена у истраживању нафте и гаса на Јадрану

Foto: B.D.

Osim ekoloških rizika na koje upozoravaju ekolozi, prema oceni MANS-a, Crna Gora će čekati i na prihode u slučaju da u Jadranu nađu "crno zlato".

MANS u analizi navodi da su "Eni Montenegro" i "Novatek Montenegro", uzele kredite od povezanih kompanija vredne 70 miliona evra i da, kako tvrde, dok ti krediti sa kamatama ne budu isplaćeni, država neće imati nikakvih prihoda po osnovu poreza na dobit naftnih kompanija, što proizlazi iz Zakona o ugljovodonicima.

- Prema podacima iz finansijskog izveštaja "Eni Montenegro", ta firma je na kraju 2020. dugovala 21,8 miliona majci kompaniji i povezanim firmama. Finansijski izveštaji koje je ta kompanija podnela u Holandiji pokazuju da je "Eni Montenegro" za posao u Crnoj Gori pozajmila 20 miliona od povezane firme Eni Finance International - kazali su u MANS-u.

Prema njihovoj analizi, "Novatek Montenegro" je uzeo kredit od 50 miliona evra od povezane kompanije "PAO Novatek" i do kraja prošle godine povučeno je oko 22,3 miliona tog kredita. Glavnica i kamata za kredit se moraju otplatiti najkasnije do 21. decembra 2022. godine.

NEDOSTUPNI IZVEŠTAJI

REVIZORSKI izveštaji ovih kompanija nisu dostupni javnosti, iako je Zakonom o porezu na ugljovodonike propisano da ove kompanije imaju status velikog poreskog obveznika, pa su samim tim dužne da izrađuju revizorske izveštaje.

Navode i da se u tim dokumentima piše da je na kraju prošle godine obračunata kamata na zajam od povezane kompanije bila 1,3 miliona, te da se "iz vrlo šturih podataka o finansijama "Novatek Montenegro" ne može se jasno zaključiti da li je i ta firma poslovala sa povezanim kompanijama".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!