GRIZLOV UPOZORAVA: Kijev blokirao ruske mehanizme za primirje u Donbasu

Novosti online

28. 04. 2021. u 22:49

KIJEV je blokirao predlog Moskve o sprečavanju kršenja primirja u Donbasu, rekao je stalni predstavnik Rusije u kontakt-grupi Boris Grizlov.

ГРИЗЛОВ УПОЗОРАВА: Кијев блокирао руске механизме за примирје у Донбасу

Foto: AP Photo/Sergei Grits

Prema njegovim rečima, umesto da se razgovara o suštinskim pitanjima, Ukrajina je gradila zamršene „pravne konstrukcije“ kako ne bi priznala Donbas za stranu u sukobu.

- Zapravo, radi poštovanja izmišljenih 'crvenih linija', koje su direktno u suprotnosti sa Minskim sporazumima, Kijev žrtvuje bezbednost i živote ljudi na jugoistoku Ukrajine - rekao je Grizlov nakon sastanka kontakt-grupe.

Uprkos političkim izjavama o tome da teže miru, Ukrajina „radi nekoliko radikalnih političkih snaga“ nije sposobna da preduzme praktične korake u cilju poštovanja prekida vatre, naglasio je Grizlov.

- U takvoj situaciji teško je očekivati od Ukrajine konstruktivan pristup rešavanju znatno složenijih političkih aspekata rešavanja sukoba - zaključio je predstavnik Rusije.

Sukob u Donbasu traje već sedam godina, u borbama je stradalo više od 13 hiljada ljudi. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)