PEKING PRIKAZAO VOJNU MOĆ: Trostruko puštanje u upotrebu moćnih plovila u pomorskoj bazi

D. D. S.

28. 04. 2021. u 12:16

KINESKI predsednik Si Đinping prisustvovao je ceremoniji na kojoj su prikazani nosači "amfibijskih aviona tipa 075", "krstareća-raketna krstarica tipa 055" i balistička raketa nuklearnog tipa 094". Prethodno je Kina naručila tri moćna plovila, na 72. godišnjicu svoje mornarice, a dosad neviđeno trostruko puštanje u rad izvedeno je na ceremoniji održanoj u mornaričkom kompleksu u blizini grada Sanji na južnom kineskom ostrvu Hajnan. To je glavna pomorska baza Južno-morske flote mornarice Narodnooslobodilačke vojske (PLAN).

ПЕКИНГ ПРИКАЗАО ВОЈНУ МОЋ: Троструко пуштање у употребу моћних пловила у поморској бази

Foto EPA

Zvanično je puštena u upotrebu novu podmornicu sa balističkim raketama na nuklearni pogon, krstaricu sa vođenim raketama i nosač helikoptera "amfibije".

"Hajnin" je vodeći brod nove klase "amfibijskih" jurišnih brodova. Nosači helikoptera imaju neprekidnu letačku paljubu sa sedam mesta na palubi za velike transportne helikopterske operacije i pristanište za bušenje za lansiranje konvencionalnih ili vazdušnih jastuka za desantna dejstva. Još najmanje dva Tipa 075 su u izgradnji u brodogradilištu u Šangaju, a njihovo uvođenje će značajno povećati sposobnost PLAN-a za izvođenje velikih "amfibijskih" operacija.

"Dalijan" je drugi brod krstarica tipa 055 od 10.000 tona. Svaki tip 055 opremljen je faznim nizom radara sličnih onima koji se nalaze na krstaricama i razaračima i naoružan je sa ukupno 112 vertikalnih lansirnih krstarećih raketa zemlja-vazduh. Najmanje osam Tipa 055 istovremeno je u izgradnji u dva brodogradilišta u Šangaju i severnom kineskom lučkom gradu Dalianu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024