ZELENSKI OTVORIO SKLADIŠTE OTPADA U ČERNOBILJU: "Ukrajina nije sama - ima veliku podršku partnera"

Tanjug

26. 04. 2021. u 22:13

PREDSEDNIK Ukrajine Volodimir Zelenski danas je otvorio novo skladište nuklearnog otpada u Černobilju, gde se pre 35 godina desila velika nuklearna katastrofa.

ЗЕЛЕНСКИ ОТВОРИО СКЛАДИШТЕ ОТПАДА У ЧЕРНОБИЉУ: Украјина није сама - има велику подршку партнера

Foto: "Novosti"

Zelenski je posetio Černobilj u društvu direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Marijana Grosija i obećao da će napraviti od "zabranjene zone, po čemu je Černobilj poznat, živu zonu", prenosi AP.

- Ukrajina nije sama, ima veliku podršku njenih partnera. Danas smo pustili novo skladište otpada i vrlo je važno da se dobije licenca da se to skladište održi - ocenio je Zelenski.

Ukrajinske vlasti su odlučile da iskoriste napuštenu zabranjenu zonu oko černobiljske nuklearke i izgrade mesto gde Ukrajina može da sakuplja nuklearni otpad narednih 100 godina.

Bivša sovjetska republika trenutno ima četiri nuklearne elektrane u pogonu i mora da transportuje nuklearni otpad u Rusiju, a novo skladište će sačuvati ukrajinskoj vladi 200 miliona dolara godišnje.

Grosi je danas na Tviteru poručio da će IAEA "nastaviti neumorno da radi na dekontaminaciji, radioaktivnom otpadu i oporavku životne sredine u vezi sa čerobiljskom nesrećom".

Reaktor broj četiri u černobiljskoj nuklearnoj elektrani, 110 kilometara od glavnog grada Kijeva, je eksplodirao 26. aprila 1986, a zgrada je razneta i reaktor je počeo od tog trenutka da izbacuje radioaktivne čestice u vazduh.

Radijacija je izlazila iz zgrade reaktora do 2019. godine, kada je cela zgrada zabetonirana velikom količinom cementa u obliku luka, dodaje AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (1)

Ja

26.04.2021. 22:37

Mislim da je ovo ne tacno: "Radijacija je izlazila iz zgrade reaktora do 2019. godine, kada je cela zgrada zabetonirana velikom količinom cementa u obliku luka, dodaje AP." U tom luku nema cementa..., a i radijacija koja probija originalni cement koji je tamo od '86 ili '87 moze biti samo jos nesto reducirana ovim novim metalnim lukom, ne zaustavljena.